Készült: 2020.12.02.19:43:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2005.11.15.), 14. felszólalás
Felszólaló Dr. Deutsch Tamás (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Mindannyiunkban felmerülhet a kérdés, hogy mi is az, mi az a biztonságos jelenünket garantáló nemzeti minimum, amit elvárhatunk a Magyar Köztársaság miniszterelnökétől.

Többféle választ is adhatunk erre a kérdésre, de talán nem járunk messze a valóságtól, hogyha azt mondjuk, hogy mindannyian, magunkat baloldalinak vagy jobboldalinak, polgári, nemzeti, szociáldemokrata vagy liberális elkötelezettségű magyar polgároknak valló emberek azt várhatjuk a magyar miniszterelnöktől az Országgyűlésben, hogy amikor olyan javaslatok fogalmazódnak meg, amely javaslatok támogatásával saját korábbi ígéreteit tudja megerősíteni, akkor legyen bátorsága a mindenkori magyar miniszterelnöknek a saját korábbi ígéreteinek támogatására.

Tegnap, nyugodtan fogalmazhatunk úgy, hogy egyfajta határnaphoz, történelmi jelentőségű eseményhez érkeztünk el a magyar parlamentben: Gyurcsány Ferenc tegnap a Magyar Országgyűlésben megbukott a bátorságpróbán. Hónapokon keresztül bátor, igazságos jelzőkkel illette saját maga tevékenységét; tegnap, amikor Orbán Viktor arra tett javaslatot, hogy ne általában beszéljünk a megegyezés lehetőségéről, ne általában beszéljünk az összefogás helyességéről, ne általában beszéljünk a polgárok számára biztonságos és kiszámítható hétköznapokról, hanem itt és most, kormány és ellenzék, jobboldaliak és baloldaliak, szociáldemokraták, liberálisok és polgári elkötelezettségű parlamenti képviselők, mutassák meg a magyar polgároknak, hogy készek a biztonságuk garantálása érdekében megegyezni a nemzeti garanciatörvényben, akkor Gyurcsány Ferenc saját korábbi ígéreteinek, saját korábbi döntéseinek a támogatásához sem mutatott kellő bátorságot. Hiszen hogyan is lehetne másképpen értékelni azt, hogy akkor, amikor módja és lehetősége lett volna, hogy elfogadja a felé nyújtott kezet, újra politikai marketingeszközökhöz fordult, újra a politikai show műfajában mutatott be egy előadást, ahelyett, hogy a konkrét és kézzelfogható javaslatok elfogadásának lehetőségével élt volna.

Tisztelt Uraim! Körbenézek a teremben, elnézést kérek. Tisztelt Hölgyem és Uraim! Itt és most, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportja nevében, kellő tisztelettel, de ugyanakkor még annál is nagyobb határozottsággal szeretnénk felkérni a Magyar Köztársaság kormányát, hogy a héten sorra kerülő ülésén világos és egyértelmű választ adjon arra a kérdésre, hajlandóak-e támogatni a parlamenti vita során a nemzeti garanciatörvényt, hajlandóak-e ezzel a támogatással lehetőséget teremteni arra, hogy a Magyar Országgyűlés még ebben az esztendőben kétharmados többséggel elfogadja ezt a törvényt, ezzel még ebben az esztendőben konkrét döntésével teremtse meg a biztonságos és kiszámítható hétköznapokat a magyar polgárok számára, avagy az előttünk álló időszakban továbbra is a miniszterelnöktől, a kormány tagjaitól csak a politikai bulvár, a politikai show-műsor kategóriájába tartozó előadásokat láthatunk.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai