Készült: 2020.08.07.23:44:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

257. ülésnap (2005.10.24.), 93. felszólalás
Felszólaló Dr. Bozóki András
Beosztás nemzeti kulturális örökség minisztere
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:24


Felszólalások:  Előző  93  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BOZÓKI ANDRÁS, a nemzeti kulturális örökség minisztere: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Köszönöm kérdését, valóban az NKA jelentős szellemi erőket mozgósított, amikor létrehozták független alapként ’93-ban. Sajnálatos módon ez a függetlenség ’99-ben, a Fidesz-kormány döntése nyomán megszűnt, és az NKÖM fejezeti költségvetési sorába tagozódott be. Ennélfogva ez már állami támogatásként került kimutatásra, hiába volt kulturális járulékról szó, és olyan összegeket fizettek be. Ezért fontossá vált, éppen az ön által is említett maradványképzés miatt, és hogy a jövőben az ilyesmit elkerüljük, az alapprogram elkülönített pénzügyi alapként történő működésének visszaállítása.

Az NKA saját kulturális járulékbevétellel rendelkezik, költségvetési önállóságát az elkülönített állami pénzalap státus, valamint a kulturális járulék bevezetése biztosítja. Az alapprogramból visszaállítjuk az alapot, tehát Nemzeti Kulturális Alappá való átalakítását törvénnyel fogjuk elvégezni, az elkülönített állami pénzalap felett a rendelkezési jogot pedig a miniszter gyakorolja. Valóban, ahogy a képviselő asszony is utalt rá, a kultúra finanszírozása új kihívások előtt áll, megváltoztak a kulturális fogyasztási szokások, és ki kell terjeszteni a kulturális szolgáltatásokat. Ezért át kell gondolni az NKA működését.

Ennek az alapja, az alfája és az ómegája az autonómia. El kell kezdeni tehát a kulturális alap önállóságának visszaállítását, meg kell nézni a működését, az összeférhetetlenségi szabályokat szigorítani kell, és a szakmával együtt gondolkodva lehet csak továbblépni a későbbiekben, amennyiben ez szükségesnek mutatkozik. Fontos tehát, hogy itt a döntések decentralizálódnak, szakmai kuratóriumok kezében maradnak, és az átalakításnak költségvetési vonzata nincs.

Köszönöm a szót.
Felszólalások:  Előző  93  Következő    Ülésnap adatai