Készült: 2020.04.05.20:30:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

247. ülésnap (2001.12.11.), 252. felszólalás
Felszólaló Dr. Turi-Kovács Béla (FKGP)
Beosztás környezetvédelmi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 3:23


Felszólalások:  Előző  252  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA környezetvédelmi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Lehet, hogy szokatlan lesz, de már megint nem értek egyet Torgyán Józseffel, tudniillik ő a kérdésében (Zaj az MSZP és az SZDSZ soraiban.) PVC-ügyben... (Zaj és közbeszólások az SZDSZ soraiban. - Közbeszólások a Fidesz soraiból: Halljuk! Halljuk!) Tehát nem értek egyet... (Zaj az SZDSZ soraiban. - Dr. Hack Péter: Soha nem értett egyet...) Előbb meghallgatom az SZDSZ szószólóit, aztán mindjárt magam folytatom.

Nos, a lényeg azonban a következő. Ő azt mondotta volt, hogy a PVC-csővel történő szennyvízelvezetés a környezetre rendkívül veszélyes. Ez nem igaz. A PVC-vel történő szennyvízelvezetés önmagában nyilvánvalóan nem veszélyes. A PVC használata és a PVC-nek utóbb, akkor, amikor már a PVC nem használható szennyvízelvezetésre, bizony veszélyes lehet, és ebben viszont teljesen egyetértek a képviselőtársammal. (Dr. Hack Péter közbeszól.) Akkor még nem volt egyértelmű, kedves Hack képviselőtársam, de azóta a kutatások beigazolták, hogy valóban, magánál az égetésnél is dioxin keletkezik, ami rákkeltő, következésképpen tényleg veszélyes.

Magyarországon - szeretném én is megnyugtatni a képviselőtársamat - kiszorult ez az anyag mindenekelőtt a csomagolóanyagok közül. Ma már nemigen lehet, sőt egyáltalán nem lehet háztartási olajat találni, amely ilyen korábbi csomagolásban jelenne meg. Ez volt az egyik legveszélyesebb helye ennek az anyagnak. Azonban el kell keserítenem mindannyiunkat, tudniillik időközben az is kiderült, hogy az a fajta szennyvízelvezetés, amelynél az azbesztet használják fel a cső gyártásához, szintén rákkeltő. Következésképpen ma Európa minden országában szinte betiltották, és nem engedélyezik.

Most folyik azonban az Európai Unióban egy olyan európai uniós irányelv kidolgozása a Bizottság előtt, amely a PVC helyzetét hosszabb távon megoldja. Nevezetesen, az elképzelés az, ami a mieinkkel teljesen megegyezik: mindkét esetben olyan gyártási technológiát kell kidolgozni, amely kizárja ezeket az anyagokat, és nem keletkezik még a megsemmisítés esetében sem káros anyag. Mindaddig azonban ma a mi számunkra talán a legbiztatóbb az, hogy a Magyar Csőgyártók Szövetsége - remélem, most nem hoz senki vele összefüggésbe, mert nem ismerem ezt a társaságot - olyan felajánlást tett és kezdett meg, amely a visszagyűjtést végzi, és szorgalmazza - és az újrahasznosítást. Valahol ebbe az irányba kell elmozdulni.

Meggyőződésem szerint amíg az európai irányelv megjelenik, azt gondolom, a mi számunkra még csak útmutatások vannak, meg kell alkotnunk azokat a szabályokat, amelyek a PVC-t és minden rákkeltő anyagot a lehető legkisebb mértékben használják fel, és lehetőleg teljes egészében kiküszöbölik a szennyvízelvezetés területéről és minden más helyről.

Arra kérem a képviselőtársamat, hogy most már együtt próbáljuk keresni azokat a megoldásokat, amelyek a szennyvízelvezetés esetében az optimális lehetőséget biztosítják. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 
Felszólalások:  Előző  252  Következő    Ülésnap adatai