Készült: 2021.06.14.06:44:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

276. ülésnap (2005.12.05.), 96. felszólalás
Felszólaló Gráf József (MSZP)
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:37


Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GRÁF JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Elnök Asszony! A szövetkezeti üzletrészekről szóló elképzelések nagyon sokszor változtak az elmúlt időszakban, ebben a képviselő úrnak igaza van. Azt hiszem, kevés olyan terület volt, ahol olyan nagy és annyiféle elképzelés lett volna ennek a kérdésnek a megoldásáról, mint a szövetkezeti üzletrészekről.

Hozzá kell tennem azt, hogy egy idegen fogalom került a magyar szövetkezeti törvénybe, ez az úgynevezett külső üzletrésztulajdon. Ez értelmezhetetlen jogilag is és szervezetileg is, akkor is az volt, amikor eldöntötték, és akkor is, amikor ezt a törvénybe helyezték. Ugyanis egy olyan tulajdonosi réteget hozott létre, amelyiknek ugyan volt üzletrésze, ez meg is volt nevesítve, a közgyűlésen hozzá is szólhatott, de semmilyen jogosítványa nem volt a döntésekben való részvételre. Ezért kereste a megoldást az előző kormány is, és találta meg azt a megoldást, hogy kivásárolta ezeket az üzletrészeket a szövetkezetekből. A magam részéről ezt nagyjából korrekt megoldásnak tartom, a későbbiekben nem lehet vele mit tenni.

Viszont ez az üzletrész az állam tulajdonába került, és azt hiszem, ön is tudja, és én is tudom, hogy igazán a magyar állam ezzel nem tud mit kezdeni, és értelmetlen, hogy ott van. Ezért kerestük hosszú ideig annak a lehetőségét, hogy valamilyen módon azokhoz, akiket a legjobban megillet, visszajuttassuk ezt a szövetkezeti üzletrészt. Erre találtuk ki azt a megoldást, hogy ne jelentsen az államnak közvetlenül óriási kiesést, további bevételkiesést, illetve költségvetési hiányt, és ezért adjuk vissza ezeket egy negyvenkilenc éves időtartamra hasznosításra a szövetkezet tagjainak.

Ez a megoldás, mint ahogy az útépítéssel kapcsolatos elszámolás az Európai Unióval, olyan gondokat jelentett volna, hogy mégis ugyanezt a helyzetet idézi elő a következő időszakban, azaz közvetlen költségvetési hiányként jelenik meg. Ezért döntött úgy most a kormány, hogy visszaadja ezeket ingyenesen és bérmentve a szövetkezetek tulajdonába.

A miniszterelnök úr hozzátette - és jogosan - a legutóbbi fórumon azt (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Idő!), hogy nem szeretnék, hogyha ez néhány ember tulajdonába kerülne (Demeter Ervin az elnök felé: Ébresztő!), ezért azt a megoldást találta... - akkor folytatom majd az egy percben.
Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai