Készült: 2021.06.16.15:15:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

276. ülésnap (2005.12.05.), 60. felszólalás
Felszólaló Dr. Frajna Imre (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:54


Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FRAJNA IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Ha valamivel jellemezhető az önök három és fél éves kormányzása, azt lehet mondani, hogy az a botrányok három és fél éve volt. Ha megengedi, ezúttal nem beszélek a milliárdos umbuldákról, az el nem készült tanulmányokra kifizetett százmilliókról és az önök kormányának más viselt dolgairól. Vegyük most csak az élelmiszer-biztonság kérdését, ahol szintén egymást érték a botrányok: szalmonellás csirkék, mérgezett fűszerpaprikák, emberi fogyasztásra alkalmatlan import húsnyesedékek vagy éppen a bevásárlóközpontokban talált állati ürülékek korában nagy szükség van az ÁNTSZ, azaz a Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tevékenységére.

Nem szabad megfeledkeznünk a madárinfluenzáról sem. Önök persze ebből is kampánytémát csináltak: teátrálisan a kamerák előtt pózolva oltatták be magukat, és addig hősködtek, amíg az emberek már csirkét sem mertek vásárolni a boltokban. Ezzel együtt a járványt nagyon komolyan kell venni, s mindebben nélkülözhetetlen az ÁNTSZ járványügyi tevékenysége. Egyre több problémás eset, egy világméretű járványkészültség - ebben a helyzetben mire gondolhatnánk józan ésszel? Arra, hogy egy állampolgáraiért felelősséget érző kormány erősíti ezt a szervezetet, a tisztiorvosi szolgálatot, a járványügyet, biztonságot adva ezzel az embereknek.

És mit tesz ezzel szemben a Gyurcsány-kormány? Jövőre nem kevesebb, mint 2,6 milliárd forintot - no nem ad, hanem elvesz az ÁNTSZ-től. Ez nemcsak azt jelenti, hogy veszélybe kerül a járványügy működésének biztonsága, hanem azt is, hogy elbocsátásokra kerül sor: jövőre 400 embert küldenek az utcára. A napokban már döntöttek is a létszámleépítésekről: az országos hatáskörű intézeteknél minden tizedik embert elküldenek, de a megyei intézeteknél is 7 százalékos lesz az elbocsátás.

Miniszter Úr! Három és fél év teljes kudarca után az emberek már nem várnak csodákat önöktől. Tudják már a szívbetegek és a csontritkulásban szenvedők: hiába ígérte a kormány, nem lettek ingyenesek a gyógyszereik. Tudják az ápolók is: hiába ígérte a kormány, mégsem kap egyikük sem hűségjutalmat. Az emberek tehát már nem várnak javulást az egészségügyben, mert látják, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-kormány megszegte ígéreteit, és alkalmatlannak bizonyult a problémák megoldására. De, miniszter úr, legalább több kárt ne okozzanak! Legalább az eddig működő rendszereket ne verjék szét, mert az egyáltalán nem bátor, és a járványügy esetében egy cseppet sem biztonságos.

Kérdezem: indokoltnak tartja-e, hogy a jelen helyzetben önök 2,6 milliárdot elvesznek a Tisztiorvosi Szolgálattól? Indokoltnak tartja-e, hogy a jelen helyzetben 400 dolgozót az utcára küldjenek? Miért kell még azt is szétverni az egészségügyben, ami eddig jól működött?

Várom a válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai