Készült: 2021.06.20.05:02:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

276. ülésnap (2005.12.05.), 444-446. felszólalás
Felszólaló Domokos László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  444 - 446  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz): Megtettem.

ELNÖK: Sikeres. Öné a szó.

DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tehát a második szakasz, amiről még pár mondatot szeretnék szólni, tehát a szarvas-kunszentmártoni szakasz, amely mind teherforgalmában, mind pedig előkészítettségében olyan állapotban van, amely mind a műszaki feltételeket, mind pedig az indokoltságát jelezheti, ráadásul az előbb említett békéscsabai foglalkoztatási helyzettel is szorosan összefügg, hiszen nyilvánvalóan a közlekedés felgyorsulása, illetve a közlekedési távolság csökkenése várható egy ilyen elkerülő szakasz előrehozott megépítésével. Tehát gyakorlatilag minél közelebb húzódunk az autópálya közelében a megyehatáron túli szakaszokra, annál inkább ez Békés megye irányában egészen Gyuláig hatással van a foglalkoztatás és területfejlesztés tekintetében.

A választópolgárok felhatalmaztak arra, ebben a kérdéskörben kérték, mondhatnám, követelték és követelik a mai napig is azt, hogy ebben valamilyen konkrét lépés legyen, különösen miután a miniszter úr nyilatkozatából is látszik, a kormányzaton múlik az, hogy Békés megyében mennyiben lesz foglalkoztatás, megélhetés. Ezért azt gondolom, egy felelős kormányzati szerepvállalásban, nyilván már nem az a 100 kilométeres szakasz, amiről még Medgyessy Péter és az akkori szocialista képviselők beszéltek a kampányban - az önkormányzati választások előtti kampányban tették ezt -, de legalábbis az az érdemi kisebb lépésekben való szakaszolt megoldás, amely többnyire egyébként a mellékletben eredetileg is a kormányzat által javasolt szakaszokhoz kapcsolódik, indokolt és megalapozott ennek egy kisebb szakaszát 2007 decemberéig befejezni. Ehhez a kormányzatnak nyilván át kell gondolnia, hogy ezekhez a keretekhez képest valóban képes-e és tud-e ehhez hozzányúlni.

Szeretném felhívni a kormány jelen lévő képviselőjének és a kormánypárti képviselőknek a figyelmét arra, hogy a megyében már nem az a kérdés vetődik fel, az a koncepció, amit a tárca benyújtott, hogy majd ütemezett módon 2020-ig hogyan érinti az M44-es fejlesztése, hanem joggal az vetődik fel, hogy mire elér oda az út, addigra már az a kérdés, hogy mi marad, milyen foglalkoztatás, egyáltalán milyen alapvető iparágak, amelyek a megye gazdaságát meghatározzák, mi tud abból megmaradni. Elsősorban az élelmiszeripar és a mezőgazdaság az, amelyik a legkézenfekvőbb, hiszen a megye adottságai ehhez kapcsolódnak, és valószínűleg a gazdasági jövőkép is, mert megkerülhetetlen, hogy a tömegáru-szállítás korszerű megoldása továbbra is a közúton történik.

Mindamellett a tranzitforgalom egyik legnagyobb hányada a Balkán és Nyugat-Európa között továbbra is még mindig erre az útszakaszra terhelődik, többek között azért, mert nem fizető autópálya, és nyilvánvalóan a keleti fuvarozók előszeretettel előtérbe helyezik ezt az útszakaszt is, és az M5-ös, majd pedig a szeged-makói leágazás alternatív elkerülő útja lesz mindaddig, amíg itt is nem lesz autópálya. Ezért ráadásul aránytalan forgalomnövekedés várható, aminek az előnyeiből keveset élveznek, mint amilyen terhelést jelent ez az ott átmenő teherforgalomban az érintett és általam javasolt településeken, Öcsöd, Békésszentandrás, Szarvas tekintetében is.

Ezen javaslatokat figyelembe véve kérem az államtitkár urat, majd a kapcsolódó módosításokat a kormányzattal közösen gondolják végig. Gondolom, Pap János polgármester úr is Békéscsabán ezen kérdéseket, ha nem is ilyen egzakt módon, hiszen ő nem képviselő, de megtette. Mindenesetre részünkről Vantara Gyula ugyanezt jelezte, és még nagyon sok civil szervezet, vállalkozás is, hogy ez itt elhangozzon, még ha hajnali 2 óra is elmúlt pár perccel, úgy gondoltam, ennek fontos elhangoznia. Örültem volna, ha valóban ennél kicsit nagyobb hangbeli támogatást kapok, annál inkább remélem azt, hogy a kormányzat viszont erre módot talál.

Köszönöm a figyelmet, elnök úr.
Felszólalások:  Előző  444 - 446  Következő    Ülésnap adatai