Készült: 2021.06.20.20:36:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

276. ülésnap (2005.12.05.), 398. felszólalás
Felszólaló Dr. Pap János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:04


Felszólalások:  Előző  398  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ugyanazt tudom mondani, mint az előbb, az 1. ponttól kezdve egész sokhoz szólok hozzá, elnök úr, mert nagyon sok módosító indítványt nyújtottam be. Összevonva ezen pontokhoz hadd mondjam el a következőt.

Tisztelt Államtitkár Úr! Igencsak rossz gyakorlatnak tartom azt a megoldást, amit a különböző megfogalmazásoknál használnak, és remélem, hogy nem csúszok ki a 14. pontból, de az is lehet, hogy igen, s ha igen, akkor erről a következőkben kívánok beszélni. Nos, tisztelt államtitkár úr, a hazai specialitások kapcsán a 4. pontnál adtam be egy olyan módosító javaslatot, hogy az Európai Unióban nem engedélyezett, de meglévő hazai specialitásokban használatos adalékanyag forgalmazásának és felhasználásának a meghatározott időre szóló engedélyét az OÉTI adja ki. A bizottsági ülésen elhangzott, hogy vannak bizonyos hungarikumok, amelyeket engedélyezett az EU, illetve elfogadtattuk, hogy lehet használni, és az ezen termékekhez használt adalékanyagokról van itt tulajdonképpen szó, ezért próbáltam a módosító indítványban ezeket konkrétan megfogalmazni, sajnos nem talált meghallgatásra, mint egy csomó más módosító indítvány sem.

Érdekes módon a 7. pontban a többes szám egyes számra való redukálása támogatást nyert. Már ezt is pozitívumnak kell venni, mert már volt olyan törvényjavaslat, ahol a teljesen felesleges helyen lévő vesszőt nem sikerült kioperálni, ilyen szempontból akár még elégedett is lehetek, hogy a két többes számot sikerült leemelni.

Ami viszont a 8. pontban van, az érdekes dolog. Kérem, hogy gondolkozzanak velem együtt, és próbáljuk megfejteni, vajon mit értünk élelmiszer-biztonság alatt. Jó volna pontosan tudni, hogy mit értünk élelmiszer-biztonság alatt, illetve az élelmiszer-biztonság és a fogyasztó érdekeit veszélyeztető élelmiszer összetétele és minőségi kérdésén. Azt gondolom, hogy maga a minőség és az összetétel talán több mint az élelmiszer-biztonság, hiszen magától a minőségtől, illetve az összetételtől függ az, hogy milyen az élelmiszer-biztonság. Tehát az, amikor már kész van egy termék... A biztonsági kérdéseket természetesen befolyásolhatja az, hogy hogyan készül, és a szorzók értéke is ettől függően változik. Még egyszer mondom, ehhez pontosan kellene tudni, hogy mit kell érteni élelmiszer-biztonság alatt, és hogy viszonyul ez a két dolog egymáshoz.

És ha helyes az a gondolatmenet, amit most próbáltam kifejteni önöknek ebben a korai órában - mert igazából nem is későn vagyunk, hanem korán, ennél korábban nem is lehet kezdeni a napot, tehát módosítok: nem is későn vagyunk, hanem nagyon korán -, tehát ebben a korai órában azt gondolom és még egyszer mondom, hogy az összetétel és a minőség pontosabb, konkrétabb, kerekebb, több és jobban megfogható, és ha ez igaz, akkor ezt önöknek megfontolásra ajánlom. Nem szerkeszti át igazából magát a törvényt, viszont az, hogy háromszoros vagy kétszeres a szorzó, ebből a szempontból nem mindegy.

Az, hogy legalább 50 ezer forint vagy 100 ezer forint, nos ezzel kapcsolatban azt szeretném mondani, államtitkár úr, hogy én borzasztóan kényes vagyok arra, amikor bemegyek egy boltba - főleg a nagy üzletláncokra jellemző ez sajnálatos módon -, akkor az ember és az eladó találkozása a termékkel nagyon ritka, mert elszakadt egymástól termék és eladó, és amikor az ember hazaér, akkor veszi észre, ha észreveszi, mert jó az orra, hogy mit vitt haza. Én ezen a téren egy kicsit szigorúbb lennék, hiszen a betegségek nagy része - mint tudjuk - az élelmiszerekkel jut hozzánk, az élelmiszerekkel vesszük magunkhoz.

Megtettem azt a fogadalmat, ahogy a mai nap kezdődött, hogy e naptól kezdve nem élek vissza az önök türelmével, a mi türelmünkkel, és hogy feleslegesen széllel szembe ne vitorlázzunk, azokat a módosító indítványokat, amelyeket államtitkár úr még a most elmondottak után is elvetésre tart méltónak, illetve amiket nem támogat, azokat mind visszavonom. Elnök úrnak mondom, hogy azokat a módosító indítványaimat, amelyeket az előterjesztő nem támogatott és a mostani érvelés után sem támogat, mind visszavonom, hogy ne húzzuk vele a Ház idejét. Államtitkár urat viszont arra kérem, hogy fontolja meg azt, amit elmondtam, mert szerintem van benne valami. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  398  Következő    Ülésnap adatai