Készült: 2021.06.20.10:12:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

276. ülésnap (2005.12.05.), 380. felszólalás
Felszólaló Domokos László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  380  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz): Tovább szeretném még ezt a kérdést folytatni, igyekszem két percen belül maradni. Köszönöm a szót, elnök úr.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tehát mondtam, hogy mi nem jó ebben a dél-alföldi megfogalmazásban. Az pedig, hogy a színvonalas életkörnyezet és életlehetőség meg bejön szinte mindegyik megfogalmazásban, rámutatott arra a problémára, amit Mikes Éva képviselőtársam mondott, hogy lehet, hogy ez a szövegezés túlságosan sablonos ebből a szempontból.

Ha már egyedi ízeket akarnánk megfogalmazni, akkor a Dél-Alföldön talán, ahogy mondtam is, a trianoni határnak az a hatása, amely akár a déli, akár pedig a délkeleti határokat jeleníti meg, sokkal inkább egy infrastrukturális problémát kell megfogalmazni, tehát azt, amelyik a kapcsolatoknak a szétvágásából adódó hátrányokat jelenti, és annak egy újragondolása, újraépítése jöhet. Ennek persze kétféle megközelítése van: vagy az országhatárt befelé próbáljuk pótolni, de ez nyolcvan év alatt nem sikerült, vagy pedig akkor azt mondjuk eleve, hogy vannak olyan térségek, amelyeknek nyilvánvalóan a vonzáspontja a határon túl van, tehát eleve oda próbáljuk ezt a hiányt pótolni.

De hogy addig is mi legyen, mert azért ezek nincsenek az Európai Unióban, és Szerbia meg nem tudjuk, hogy pontosan mikor, de a tradicionális értékek, amelyek korábban létrejöttek ezekben a térségekben, egy erre alapozott fejlesztéspolitika, egy revitalizációs politika, területfejlesztési politika és azokon az értékeken alapuló XXI. századi munkakultúra és szervezeti kultúra, együttműködési kultúra újraépítésére törekedne, akkor valószínűleg ez életképesebb lenne.

Talán ez is mutatja, hogy nem biztos, hogy egy ilyen dokumentumban kell egyébként ezt megfogalmazni, hiszen maguknak a térségeknek kellene igazából megfogalmazni, hogy ők miben definiálják magukat, és kevésbé fölülről megmondani ezt Budapestről, ezért javaslom Mikes Éva javaslatát megfontolni az eltörlésről.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  380  Következő    Ülésnap adatai