Készült: 2021.06.20.08:21:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

276. ülésnap (2005.12.05.), 360. felszólalás
Felszólaló Dr. Pap János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  360  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A két perccel talán sikerül bekorlátozni magunkat. A 17. pont azért érdekes… - és örülök, hogy Endre képviselőtársam beszélt a homokhátságról, illetve a Duna-Tisza közi vízpótlásról, vízellátásról, én szívesen beszélek mindig vízellátásról, ha a vízzel kapcsolatos dolgok jönnek elő. Itt van egy nagyon fontos probléma, azt gondolom, ha egy globális felmelegedésben vagyunk benne, amit ma már kevesen tagadnak, akkor nagyon el kell gondolkodni azon, hogy a kimenekülés vajon az öntözés és a különböző vízre alapozott gazdálkodás, amikor a víz van minimumban, vagy a másik út, amit ő is javasolt, amikor a szárazgazdálkodás felé indulunk el, és az egész növénynemesítést, az állattartást ebbe az irányba visszük.

Én azt gondolom, ez az a megoldás, ami sokkal közelebb visz bennünket a fenntartható fejlődés felé, illetve afelé, amit az adott tájpotenciálnak a legjobb kihasználásával tudunk elérni.

 

(23.20)

 

Tehát én nagyon finoman bánnék ezekkel. Itt van egy nagyon nagy adósságunk, ez egy kicsit a tudomány adóssága is, azt gondolom, amikor nincsenek olyan összehasonlító kísérletek vagy vizsgálatok, amikor nyugodt szívvel ki lehet mondani azt, hogy az egyik variációnak mi a következménye, és hova jutunk el, a másik variációnak mi a következménye, és hova jutunk el. Természetesen ezt szintén csak nem tudjuk majd megspórolni a jövőben.

Véleményem szerint teljesen rossz felfogású a 18., 19. és a 20. pont, pontosan hiba lenne ezeket a fejlesztéseket kiemelni. Tehát nem konkretizálva, hogy hajózható csatornát, milyen csatornát építünk, hanem hogy ennek a térségnek, a Duna-Tisza közi homokhátságnak a komplex fejlesztése nem kerülhető meg, az egészen biztos, de hogy ennek a kihagyása hiba, az egészen biztos. Az lehet, hogy vita lesz köztünk, hogy most ezt milyen úton-módon oldjuk meg, ez a dolog másik része, de azt gondolom, hogy kísérletekre alapozva kell ezt kimunkálni, és bizony ebben előre tudunk jutni.

Nem fértem bele a két percbe, majd legközelebb megpróbálom. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  360  Következő    Ülésnap adatai