Készült: 2021.06.16.21:38:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

276. ülésnap (2005.12.05.), 24. felszólalás
Felszólaló Dr. Orbán Viktor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:47


Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ORBÁN VIKTOR (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A rendszerváltoztatás eredményeként a határon túli magyarságot hosszú idő után nyíltan vállalhattuk, nyíltan kimondhattuk: együvé tartozunk. Nyíltan beszélhettünk hosszú időn után itt, az ország házában is a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítéséről.

A nyílt beszédből aztán nyílt viták lettek, a vitákból egy idő után vádak nőttek ki, jött az egymásra mutogatás, a pártpolitikai csaták, a sárdobálás. Volt itt minden, csak egy dolog maradt el: a megoldás.

Szembe kell néznünk az elmúlt tizenöt év tanulságaival, szembe kell nézni a ténnyel: rossz helyen kerestük a megoldást, mert mindig magunkon kívül kerestük, törvény, határozat vagy politikai nyilatkozat formájában. Márpedig nincs olyan erős törvény vagy határozat, ami képes lenne kívülről megoldani ezt a kérdést.

A megoldás nem kívül van, hanem belül, a szívünkben, és úgy hívják: tisztelet. Tisztelet a határon túl élő magyarok kitartásáért és hűségéért, tisztelet a kitartásért a nehéz időkben, hogy évtizedeken át kitartottak mellettünk, csöndben, sok szenvedés között; és tisztelet a hűségért, hogy hűek maradtak magyarságukhoz, nyelvükhöz, kultúrájukhoz - emlékezzünk csak Wass Albert, Tamási Áron vagy Márton Áron kitartására és hűségére! (Taps a Fidesz és a függetlenek soraiban.)

Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! A tisztelet a szívünkben képes megteremteni az összefogást, és akkor a tizenöt éves vitákat egyetértés válthatja fel. Azt javaslom, itt és most fejezzük ki tiszteletünket a határon túl élő magyarok kitartásáért és hűségéért, javaslom, álljunk fel egy percre, tiszteletből álljunk fel egy percre, és köszönjük meg a határon túli magyarok sok évtizedes hűségét.

Köszönöm, hogy meghallgattak. Álljunk föl! (Taps a Fidesz és a függetlenek padsoraiban. - Az ellenzéki és a független képviselők felállnak.)
Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai