Készült: 2021.06.14.07:42:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

276. ülésnap (2005.12.05.), 207. felszólalás
Felszólaló Vass Lajos
Beosztás a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 1:37


Felszólalások:  Előző  207  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VASS LAJOS, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Nemzeti Kulturális Alap 1993-ban jelentős szellemi erők összefogása révén jött létre. Azóta a kultúra finanszírozásának meghatározó részévé vált. 1999. január 1-jétől az alap elkülönült, független pénzügyi státusa megváltozott, s ekkortól kezdődően ténylegesen a kulturális tárca egyik fejezeti kezelésű célelőirányzatává, elnevezésében alapprogammá vált. Az ebből adódó, döntően pénzügyi, adminisztratív következmények rontották a kulturális tárca finanszírozását. Szükségessé vált egy olyan jogszabályi környezet kialakítása, ami enyhíti a hiányosságokat. Ezt pedig, úgy gondoljuk, az elkülönített állami pénzalapként történő működés garantálja.

A módosító és a kapcsolódó módosító javaslatok befogadásakor minden olyan javaslatot támogatni tudtunk, amelyek a törvényjavaslatot pontosították, illetve amelyek az elkülönített alap minél hatékonyabb kereteinek megteremtését szolgálták.

Támogatásra került az a módosító javaslat is, amely az állandó szakmai kollégiumok kinevezése tekintetében a nemzeti kulturális örökség miniszterének az alap feletti rendelkezési jogát a szakmai önigazgatás elvével összehangolva megosztotta a felelősséget a miniszter és az érintett szakmai szervezetek között.

Kérem a tisztelt Házat, hogy fogadja el a törvényjavaslatot. A tisztességet köszönve köszönöm a meghallgatást. (Taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  207  Következő    Ülésnap adatai