Készült: 2021.06.20.02:02:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

276. ülésnap (2005.12.05.), 200. felszólalás
Felszólaló Kordás László
Beosztás foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORDÁS LÁSZLÓ foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! E helyütt is már többször volt alkalmunk kifejteni a száz lépés politikájának foglalkoztatáspolitikai 22 lépéséről történt intézkedéscsomagunkat és ennek a hatásait is.

Hogyha a kormány foglalkoztatáspolitikáját és stratégiai elképzeléseit szeretném a figyelmébe ajánlani, két dokumentum is tartalmazza ezeket. Az egyik a 2004-2006 közötti időszakról szóló nemzeti foglalkoztatási akcióterv, melyet a szociális partnerekkel közösen kialakítva és az abban foglaltakat közösen elfogadva terjesztettünk a parlament elé, és küldtük meg később Brüsszelbe. A másik ilyen dokumentum, a nemzeti akcióprogram a növekedésért és foglalkoztatásért a 2005-2008-ig terjedő időszakaszról szól, és mind a két dokumentum tartalmazza a kormányzat foglalkoztatáspolitikai célkitűzéseit.

Ön azonban a kérdése egyik felében még tyúklépésnek nevezte a 22 lépést, a másik felében pedig szükséges intézkedéssorozatnak tartotta, és arra sincs tekintettel tulajdonképpen, hogy a 22 lépés egyik intézkedéscsomagja már életbe lépett, míg van egy másik intézkedéscsomag, ami ma még nem lépett életbe, tehát csak a későbbiek során lehet majd a munkaerőpiacra gyakorolt hatásairól számot adni.

Azonban, tisztelt képviselő úr, azok a lépések, amelyek már életbe léptek és már hatályosak, a foglalkoztatás bővítése szempontjából mindenképpen pozitívan hatottak a munkaerőpiacra, hiszen a legújabb statisztikai adatok szerint nőtt a foglalkoztatottak száma, javul a gazdasági aktivitás. Csak egy példát hadd említsek: például a Start-kártya programot, ami a fiatalok körében népszerű; immáron mintegy nyolcezer Start-kártya igénylést tartanak számon az APEH kirendeltségei.

A másik intézkedéscsomagunk lényege, amire ön is utalást tett, ez pedig a kistérségi foglalkoztatásbővítés eszközrendszere, ezt mintegy 34 foglalkoztatási együttműködés létrehozásával kívánjuk elősegíteni, és így 2005. október 25-én (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) került aláírásra Mátészalkán is egy ilyen foglalkoztatási együttműködés, melynek keretében növelni lehet a foglalkoztatottak számát, és csökkenteni lehet a munkanélküliek számát.

Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai