Készült: 2021.06.17.06:45:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

276. ülésnap (2005.12.05.), 172. felszólalás
Felszólaló Dr. Veres János (MSZP)
Beosztás pénzügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VERES JÁNOS pénzügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Három helyen azért elég súlyosan helyre kell igazítanom a képviselő úr állításait, mert megint olyant mondott, ami távol van a valóságtól.

Egyrészt Gyurcsány Ferenc Magyarország miniszterelnöke, és szeretném, ha azt a kifejezést, amit az imént használt, ön nem használná gyakran, mert pontatlan, amit használt.

A második: ha már meghivatkozta a miniszterelnök urat, akkor szó szerint a következő hangzott el: “A hét végi tárgyalások során az is eldőlt, hogy 2006. január 1-jétől nem lesz lakossági gázáremelés.ö Képviselő úr, nem az hangzott el, amit ön mondott. Az a kérésem, vegye figyelembe máskor pontosan azt, amit a miniszterelnök mond, ne próbálja meg elferdíteni a valóságot, az ő ígéreteit ne próbálja másra kiterjeszteni, mint amit ő bejelentett.

A harmadik dolog: ha már szóba hozta képviselő úr azt, hogy milyen mértékű is volt a gázár emelése, akkor még egyszer szeretném lerögzíteni, bár négyszer már elmondtam, csak úgy látszik, nem elégszer. Amikor önök arra hivatkoztak, hogy az önök kormányzása idején milyen mértékű gázáremelés volt, akkor mindig tévesen hivatkoznak arra, hogy kétszer 6 százalékos emelés volt, mert kétszer 12 százalékot emeltek. Ma itt egy másik képviselőtársa is próbált erre hivatkozni, hogy 6 százalékos volt az emelés. Ez tévedés. Úgy próbálták magyarázni, hogy a 6 százalék 12 százalék volt az egymást követő két évben, és az elmúlt időszakot figyelembe véve magasabb a gázáremelés mértéke az önök kormányzati ciklusában, mint ebben a kormányzati ciklusban. (Zaj, közbeszólások az ellenzék padsoraiból.)

Harmadrészben pedig szeretném elmondani egyértelműen… Nézze meg, képviselő úr! Nem jajgatni kell, hanem tudomásul kell venni a tényeket!

Utoljára pedig szeretném rögzíteni, képviselő úr: nem gondolom, hogy bárki olyant mondhatna megalapozottan Magyarországon, hogy bármilyen világpiac által befolyásolt ár nem fog Magyarországon a fogyasztói árakban megjelenni egy bizonyos intervallum után, ezért azt gondolom, minden ilyen ígéret felemás ígéret.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai