Készült: 2021.06.20.09:53:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

276. ülésnap (2005.12.05.), 150-152. felszólalás
Felszólaló Erdész Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  150 - 152  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ERDÉSZ ZOLTÁN (Fidesz): Igen, elfogadom most is, ahogy az előbb is elfogadtam.

ELNÖK: Akkor önt illeti a szó.

(16.30)

ERDÉSZ ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, miniszter úr, hogy be tetszett jönni dolgozni. Önök kiküldtek több millió oktatási azonosító számot tartalmazó kártyát a diákoknak és a tanároknak. Senki nem érti, hogy miért. Miért próbálják így időben halogatni a diákigazolvány-tendert, miért nem a diákigazolványok fogják tartalmazni ezeket a számokat?

Bizonyára emlékszik, egy évvel a ’98-as választások előtt ön két, akkor még ismeretlen vállalkozót juttatott zsíros állami megbízáshoz. A Sulinet-szerződést egy Elender nevű kis céggel kötötte meg, míg a diákigazolvány-szerződés a cselesen Állami Nyomdának nevezett magánnyomdának jutott. Mindkét szerződés közös jellemzője volt, hogy felbonthatatlan, és túlnyúlt a következő kormányzati cikluson. Azóta mind az Elenderhez köthető Kóka János, mind a miniszterelnök üzletfele, Erdős Ákos a leggazdagabb száz magyar klubját gyarapító milliárdos lett.

Ugyan 2002 decemberével felmondhatta volna a diákigazolvány-szerződést, nem tette. Kivárt az alkalomra. Az alkalom eljött, ismét a választásokat megelőző évben vagyunk. Ön most ismét szerződni kíván diákigazolvány-ügyben. Ismét öt évre, és ismét megjelent Erdős Ákos. A diákigazolvány- és a Sulinet-ügyben már kétszer indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal versenykorlátozás miatt. Most ismét csak egyetlen versenyző van. A tárgyalások a diákigazolványról csak egy céggel folynak. Az egyetlen ajánlattevő mögött pedig felsejlik Erdős Ákos milliárdos alakja. Mivel a sok pénznél már csak a több pénz a jobb, így a diákoknak is nagyobb áldozatokat kell vállalniuk a luxusbaloldal gazdagodásáért. A benyújtott ajánlat szerint háromszorosára nőhetnek a diákigazolvány-árak, 1600 forint helyett 5000 forintba kerülnének a megtett ajánlat szerint a felsőoktatási és 360 forint helyett 1305 forintba a közoktatási diákigazolványok.

Miniszter Úr! Milyen versenynek tekinti ön azt a helyzetet, ha csak egyetlen versenyző van? Milyen diákigazolvány-árakat tekint ön (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) még elfogadhatónak? Miért válnak botránnyá az ön informatikai projektjei?

Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  150 - 152  Következő    Ülésnap adatai