Készült: 2021.06.20.05:38:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

276. ülésnap (2005.12.05.), 130. felszólalás
Felszólaló Fodor Gábor (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka azonnali kérdésre adott képviselői viszonválasz
Videó/Felszólalás ideje 1:08


Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen a belügyminiszter asszony válaszát. Hadd jegyezzem meg, hogy ennek azért is örülök, hogy érdemben belebocsátkoztunk ennek a megvitatásába, mert sajnos Magyarországon már hangzott el felelős minisztertől ilyen szituációban az a kijelentés, hogy nem ért a futballhoz. (Dr. Lamperth Mónika bólint.) És én örülök neki, hogy a belügyminiszter asszony nem ezt a módot választotta arra, hogy a rasszista megnyilvánulásokkal kapcsolatban állást foglaljon, mert az biztos, hogy cselekedni kell.

De vita van köztünk a belügyminiszter asszonnyal a tennivalók megítélésében. Ha arra várunk, hogy alkotmányt módosítsunk, vagy a jogszabályokat módosítsuk, akkor szerintem ez egy fölösleges várakozás, mert hosszú idő telik el. Mi ellene leszünk jó néhányan és nagyon sokan a parlamentben, mert a szólásszabadságot védjük, de egyúttal meggyőződésünk, hogy nem a saját szabadságunk korlátozásával, hanem tettekkel kell fellépni a rasszizmus ellen.

Hallom, hogy most létrejött egy bizottság az MLSZ-szel közösen - a Belügyminisztérium is benne van -, amely valamiféle tervet akar kidolgozni arra, hogy mit tegyenek. Én azt javaslom, belügyminiszter asszony, hogy ösztökélni kellene például a bírókat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), a futball vezetőit arra, hogy lépjenek közbe az ilyen cselekmények esetében.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai