Készült: 2020.08.11.18:34:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

5. ülésnap (1998.07.03.), 193. felszólalás
Felszólaló Dr. Sümeghy Csaba (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  193  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én szívből örülök, hogy a vitának vége van, mert általam nagyra becsült képviselő kollégám, Nagy Sándor úr ezek után szabadon tud fantáziálni és elmondani olyan dolgokat, amik a Házban el sem hangzottak, vagy ami elhangzott, az teljesen másképp hangzott el. Hát akkor beszélgessünk erről a kérdésről, nézzük meg az ÉT működését!

Kedves Képviselőtársam! Ugye, úgy gondolom, nem vitás, hogy három éve az ÉT átszervezése ténykérdés. Úgy gondolom, hogy az se vitás, hogy a három év alatt leginkább nem a hat szakszervezettel és a kilenc munkaadói szervezettel folyt a tárgyalás, hanem hol ezzel a hárommal, hol azzal a hárommal, de leginkább, érdekes módon, a preferált szervezetek mindkét oldalról mindig megjelentek ezeken a tárgyalásokon. Valóban úgy gondolom, hogy ön másképp nem is nyilatkozhat a demokráciáról, mert az önök felfogása szerint ez a demokrácia.

Ami a kamarákat illeti: igen, a kamarák kérdését meg kell oldani, azt hiszem, ebben a Házban ezt mindenki nagyon jól tudja. A kamarák ügye - csak nem volt alkalmam kifejteni - '92 óta, mióta megalakultak, rendezetlen. Az ő tagjaik a kamarák működésével nincsenek megelégedve. Tehát ezért úgy kell a kérdést rendezni, hogy a tagok is meg legyenek elégedve, és a kamarák is meg legyenek elégedve.

Hát a legédesebb kérdés természetesen a társadalombiztosítás kérdése, aminek többszörösen törvénytelen létrejötte után teszik föl annak a kormánynak a kérdést, hogy miért nem tartott érdekegyeztetést, amely kormány ezt nem tehette meg, ugyanis meg se alakult. Gyakorlatilag ebben a kérdésben a még hivatalban lévő ügyvezető kormány egyeztethetett volna, de úgy gondolom, hogy ez pont olyan nonszensz, mint amit ön elmondott az előbb két percben.

Tehát én úgy gondolom, hogy másképp látjuk mi a demokráciát. Mi egy polgári demokráciában gondolkozunk, önök pedig egy önök által kitalált fikcióról beszélnek - úgyhogy ezek után nem hiszem, hogy meg is értjük egymást. (Taps a jobb oldalon.)
Felszólalások:  Előző  193  Következő    Ülésnap adatai