Készült: 2020.07.02.19:05:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

167. ülésnap (2000.10.20.), 138. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás egészségügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:21


Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT egészségügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Képviselő Úr! Azt hiszem, ön egy kicsit kiforgatta azt, amit ön előtt elmondtak. Senki nem állította, hogy pénzért fognak gyerekek születni az országban. Nem mondták ezt! Nem ezt mondták! (Dr. Eörsi Mátyás: Tessék megnézni a jegyzőkönyvet!) Bocsásson meg, akkor azt hiszem, az ön vevőkészülékével valami nincs rendben; nem ezt állították.

A képviselő asszony pontosan elmondta: nem fog több gyerek születni attól, mert több pénzt kap valaki vagy mert adókedvezményt kap. De igenis, képviselő úr, a magyar társadalomban egy nagyon nagy réteg felelősen gondolkodik, és ha nem látja azt az anyagi biztonságot, amelyben tisztességes körülmények között felnevelheti a gyerekét (Béki Gabriella: Akkor fog, ha pénzt kap...), akkor nem fog gyereket szülni. Képviselő úr, ebben az irányban működik az, amit önök csináltak; ez a helyzet van az országban.

És még egy, amit jó lenne, ha megértene, képviselő úr: a gyermekek után járó adókedvezménynek, illetve a társadalomnak a gyermekneveléshez való hozzájárulásának nem az a célja, hogy a szegények minél több gyermeket tudjanak szülni - nem innen kell ezt megközelítenie! Onnan kell megközelítenie, hogy valakinek ne kelljen a szegénységet vállalnia azért, hogy minél több gyermeket nevelhessen.

Képviselő úr, nagy különbség van a kettő között, amit ön állít meg amit én állítok! Kérem, hogy a jövőben ezt majd próbálja értelmezni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai