Készült: 2021.09.23.07:29:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

69. ülésnap (2011.02.22.), 26. felszólalás
Felszólaló Kara Ákos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:37


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARA ÁKOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A napirendünkön szereplő javaslattal kapcsolatban szeretném ismertetni az álláspontunkat a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosításának hangsúlyos elemeiről.

2011. január 1-jétől a 40 éves jogosultsági idővel rendelkező nők számára biztosítja az ország a nyugdíjba vonulás lehetőségét. Ennek a jogszabályi hátterét a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben pontosítani kellett. A szükséges, erre vonatkozó változást tartalmazza az előterjesztés. Fontos, a társadalom szemléletét is befolyásoló döntést hoztunk a január 1-jén életbe lépett változással.

A családi és munkahelyi szerepek egyeztetése fontos szempont volt ebben a döntésben. Ezek már korábban is voltak szempontok. Én azt gondolom, közös érdekünk a családi és a munkahelyi szerepek egyeztetését folyamatosan napirenden tartani és ebben megfelelő döntéseket hozni. Mindannyiunk érdeke, hogy ennek a fontos elvnek az érvényesítése ne akadhasson meg olyan, ebből a szempontból úgynevezett részletszabályokon, amelyek miatt esetleg ne lehetne érvényesíteni ezt a előbb említett fontos döntést.

A közigazgatási alapvizsga kérdésköre szintén fontos kérdés szerintünk. A magunk részéről örülünk annak, hogy az alapvizsga rendszere visszakerül a törvénybe. Az ezen a területen dolgozók álláspontját megismerve, velük egyeztetve az alábbi fontos szempontokat emelném ki: egységes igazgatás csak egységes szemlélettel működhet, illetve igazán hatékony csak egységes szemlélettel lehet. Ismert az is, hogy a közigazgatási rendszerbe bekerülő munkavállalók különböző végzettséggel kerülnek, kerültek, és vélhetőleg így is fognak kerülni majd a közigazgatás rendszerébe. Fontos az, hogy a szakmai ismereteiken túl elsajátítsák azt a rendelkezésre álló tudást és ismeretanyagot, amely segítheti, illetve végső soron biztosíthatja a közigazgatás hatékony és egységes működését. Így: átfogó kép az igazgatás működéséről, átfogó ismeretek az alapvető intézményi működésről és szabályokról - ezek a lényegi, tartalmi elemei ennek a szándéknak.

Itt, a parlamentben arról döntöttünk nemrégiben, hogy teszünk azért, hogy az állampolgárok számára egyszerűbb legyen az ügyintézés folyamata. Ez a mostani javaslat így összességében ennek a célnak is megfelel, ebbe az irányba is hat.

Fontos szempont az is, hogy azok, akik olyan tudással rendelkeznek, amely számon kért és ott sikeresen teljesített beszámoló tematikája alapján ezzel az alapképzéssel azonos tartalmú, ott mentességet kapjanak - megjegyzem, így volt ez korábban is - ezek a szakemberek. Ez korábban is így volt, tehát amikor már működött az alapvizsga mint feltétel, a rendszerben maradás feltétele.

Egy másik 40-es szám, de már nem a 40 év jogosultsági idővel összefüggésben, hanem a miniszterek és államtitkárok évi szabadságának összefüggésében is szerepel a javaslatban. Amennyiben a kormány úgy dönt, márpedig az előttünk fekvő anyagból is világos és egyértelmű számunkra, hogy a munkavégzés és a feladatellátás mellett elegendő ennyi nap egy esztendőben, a 40 nap helyett a 20 nap szabadság, akkor természetesen ez a frakció részéről támogatható, a frakció részéről támogatjuk is ezt a javaslatot.

A korábbi időszakok eseményeit nézve egyébként is úgy tűnik, hogy a miniszterek és az államtitkárok már korábban sem tudtak élni ezzel a 40 napnyi szabadsággal. Ezt a döntést ez a javaslat összességében tehát erősíti.

Tisztelt Képviselőtársak! A Fidesz-KDNP részéről az előterjesztést támogathatónak tartjuk, és a részletes vita során, amennyiben még szükséges, akkor a magunk javaslatait, ötleteit még hozzátesszük.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai