Készült: 2020.05.25.19:29:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

99. ülésnap (2019.12.02.), 30. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:01


Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték, amely meghatározza mindennapjainkat, meghatározza gyarapodásunk, fejlődésünk lehetőségeit. Mindenkinek ez a legfontosabb, hogy biztonságban legyen, különösen ebben az ádventi időszakban, de az év valamennyi napján. Úgy, ahogy ön is elmondta, azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt időszakban, de különösen ebben az elmúlt egy hónapban jelentősen megnőtt az illegális határátlépést megkísérlők, az illegális módon Magyarországra bejutni kívánók száma. Úgy, ahogy ön elmondta, 2018-ban egész évben 6506 fő próbált illegálisan bejutni Magyarországra, eddig, 2019. november 30-ig ez a szám 12 538 volt, és úgy, ahogy mondta, a tegnapi nap folyamán 82-en akartak illegálisan belépni Magyarország területére. Őket a határvadászok átkísérték, visszakísérték, és így nem tudtak bejutni Magyarország területére.

Szeretném azt is aláhúzni, hogy Magyarország Kormánya minden feltételt biztosít annak érdekében, hogy a határvadászok, a katonák, a rendőrök eredményesen tudják ellátni a határok védelmét, hiszen ez a legfontosabb nemzeti értékünk és érdekünk, hogy meg tudjuk védeni a magyar emberek biztonságát, meg tudjuk védeni a magyar határokat.

Nézzük azt, hogy hogyan is néz ki az összeurópai helyzet! A minket leginkább érintő nyugat-balkáni útvonalon egyre nagyobb a mozgás, a szerb, a horvát, a román és az ukrán határszakaszon is tapasztalják ezt. A Nyugat-Balkánon eddig 100 ezer illegális bevándorlót regisztráltak; Szlovéniában 72 százalékos a növekedés a tavalyi évhez képest. Fontos körülmény, hogy a legtöbben nem olyan országból jönnek, ahol katonai konfliktusok vannak, ahonnan menekülni kellene nekik.

Külön érdemes tanulmányozni Törökországot, mert itt mintegy 4 millió bevándorló tartózkodik, és itt nincs vége, mert november közepéig 400 ezer határátlépési kísérletet jelentettek. Nekünk alapvető kérdés az, hogy Törökország megnyitjae a kapuit, mint amit az elmúlt hónapokban már kilátásba helyezett, és ha megnyitja, akkor kérdés, hogy milyen irányba, Szíria vagy Európa irányába. Ha az utóbbi, akkor újra a 2015-öshöz hasonló napokat élhetünk át, noha ezt nem szeretnénk.

Tisztelt Országgyűlés! Ilyen körülmények között nem mindegy, hogy a brüsszeli döntéshozók milyen álláspontot foglalnak el ebben a kérdésben. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy az Európai Unió az elmúlt esztendőkben nem tudta megoldani az illegális migráció kérdését, rossz válaszokat adott, bevándorláspárti politikát folytatott, és nem a határok védelmét tekintette elsődlegesnek. Bízunk abban, hogy ebben változás lesz, hiszen ez nemcsak Magyarország és a magyar emberek, hanem valamennyi európai uniós polgár érdeke. Bízunk abban, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanács mai ülésén is jelei lesznek a kedvező változásnak. De addig is, amíg ez nem történik meg, Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy a kvóták helyett a külső határok védelmére fordítsa az erejét. Hozzáteszem, ennek kapcsán Magyarország szinte semmiféle támogatást nem kapott; egy 20 millió eurós ígéretünk van, még az sem ért ide. Úgyhogy azt lehet mondani, hogy több mint 1 milliárd eurót fordítunk a határok védelmére.

De azt is szeretném kiemelni, hogy a DK-sok, illetőleg konkrétan Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége szemrebbenés nélkül beszélt arról az egyik tévében, hogy a DK álláspontja a kötelező betelepítések ügyében egyértelmű: nem támogatják. (Dr. Vadai Ágnes közbeszólása.) Ennyire tényleg nem nézhetnek hülyének mindenkit! (Arató Gergely: Kicsit belezavarodtál, Károly!) A kötelező kvóta mellett még aláírást is gyűjtöttek, a baloldali képviselők korábban az Európai Parlamentben is támogatták, és ezek után Dobrev Klára az egészet letagadja. Nem esett messze az alma az őszödi fától (Dr. Vadai Ágnes: Az elektromos rollerral kellene inkább foglalkozni…) meg a trükkök százaitól, elképesztő!

Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy visszatérve az elmúlt napok történéseihez, idehozzak egy dolgot. Nagyon jellemző az ellenzék hozzáállására a DK-s Szabó Zoltán minapi Facebook-állásfoglalása. Egyfajta talajügyi szakértőként levezeti, hogy a migránsoknak mennyit kellett ásniuk azért, hogy kiássák az alagutat a határzár alatt, majd páros lábbal beleszáll a rendőrökbe, amiért nem vették észre hamarabb. (Dr. Vadai Ágnes és Arató Gergely közbeszólása.) Olvassák csak el: súlyosan megsérti a rendőröket, amit visszautasítunk itt az Országgyűlésben is.

Tisztelt ellenzéki Képviselők! Nem sértegetni kellene a rendőröket, a katonákat (Dr. Vadai Ágnes: Inkább az illetményüket rendeznék!), a határvadászokat, hanem köszönetet mondani azért, mert évek óta védik Magyarország és az Európai Unió határait, Európa határait. Ha köszönetre nincs is szándékuk és bátorságuk, egy bocsánatkérés azért beleférne. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai