Készült: 2020.05.26.13:09:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

102. ülésnap (2019.12.10.), 44. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:32


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Jelentősen megnőtt a migrációs nyomás Magyarország déli határán, egyre nő a feszültség ezen a területen. A Nyugat-Balkánon százezer illegális bevándorló torlódott fel, ami Közép-Európa számára, így Magyarország számára is komoly kockázatot jelent. Ezenfelül Törökországból 398 ezer illegális határátlépési kísérletet jelentettek november közepéig, ez 128 ezerrel több, mint a tavalyi év egészében. Szlovéniában 14 ezer illegális bevándorlót regisztráltak az év első tíz hónapjában, ez 72 százalékkal több, mint tavaly ugyanezen időszakban. Ez a 14 ezer migráns azért ment Horvátországon keresztül Szlovénia irányába, mert Magyarország déli határát kerítés védi. Szerbiában pedig 30 ezer migráns van jelenleg, aki arra várakozik, hogy át tudjon jutni a határon. Szeretném fölhívni a figyelmet arra is, tisztelt képviselő úr, tisztelt Országgyűlés, hogy a magyar határ körzetében lévő magyarlakta területeken is megnőtt az illegális migránsok száma. Abban bízunk, hogy a szerb hatóságok nagyobb erővel vesznek részt az illegális migráció elleni küzdelemben, és biztosítják a szerbiai magyarlakta településeken élők biztonságát.

Tehát ahogy mondtam, Magyarország déli határán megnőtt a migrációs nyomás, nő a feszültség, erről a múlt héten Németh Szilárd kollégámmal együtt meggyőződhettünk a déli határon tett látogatás során. Azt tapasztaltuk, hogy minden módon  szárazföldön, levegőben, vízen, alagutat ásva  megpróbálnak bejutni a migránsok Magyarország területére. A rendőrség két alagutat számolt fel, az egyiket Csongrád megyében Ásotthalomnál, a másikat pedig Bács-Kiskun megyében Csikériánál.

(10.30)

Szeretném azt is elmondani, hogy 2018-ban 6500 illegális migráns próbált bejutni Magyarország területére. Ez a szám megduplázódott, november 30-ig több mint 12 800 illegális migráns akart bejutni. Még egy riasztó adat: december hónapban az illegális kísérletek száma meghaladta a napi 100 főt. Konkrétan a tegnapi nap folyamán 128 fő próbált bejutni illegálisan Magyarország területére. Ezt a magyar határvadászok, rendőrök, honvédek együttes erővel megakadályozták. Szeretném itt is megnyugtatni a tisztelt Országgyűlést, és elmondani, hogy a magyar hatóságok, a rendőrök, határvadászok, honvédek mindent megtesznek annak érdekében, hogy egyetlen illegális migráns se jusson be Magyarország területére.

Ön említette a kvótát. Sajnálatos módon újra előjött a kvóta kérdése mint lehetséges megoldás. Mi ezt teljesen elutasítjuk. A 2016-os kvótanépszavazáson, úgy, ahogy ön mondta, a magyar emberek 98 százaléka egyértelműen ez ellen foglalt állást. Mi is azt mondjuk, ma is azt mondjuk, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt idehozni.

Magyarország Kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar emberek biztonságát szavatolja. Azt is tudjuk, hogy ebben a harcban egyedül vagyunk, hiszen Gyurcsány, Karácsony és a teljes bevándorláspárti ellenzék a migránskvóta mellett áll. (Felzúdulás és közbeszólások a Jobbik soraiból.) Három éve még azt is meg akarták akadályozni, hogy a magyar emberek erről népszavazáson mondhassák el a véleményüket.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! (Zaj.  Az elnök csenget.) Ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték, és Magyarország biztonságos országnak számít. Hangsúlyozom, hogy Magyarország Kormánya minden feltételt biztosít annak érdekében, hogy a határvadászok, katonák, rendőrök eredményesen tudják ellátni a határok védelmét, Magyarország és a magyar emberek védelmét, hiszen ez a legfontosabb nemzeti érdekünk és értékünk, hogy meg tudjuk védeni a magyar emberek biztonságát.

Szeptemberben ezért a kormány ismét meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, hiszen ez ad megfelelő jogi alapot a határ védelmére. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a határt védő rendőröknek, határvadászoknak, katonáknak azért, hogy az ország függetlenségét, a magyar emberek biztonságát és szabadságát ilyen hatékonyan védik.

Köszönjük szépen. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti sorokból.  Mozgás.)
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai