Készült: 2020.02.17.20:39:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

279. ülésnap (2005.12.12.), 135. felszólalás
Felszólaló Mesterházy Attila (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  135  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MESTERHÁZY ATTILA ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők! Tisztelt Ház! Valóban, a kormány január 1-jétől életbe lépteti azt az áfacsökkentést, adókulcscsökkentést, ami arról szól, hogy az áfa 25 százalékos kulcsát 20 százalékos kulcsra módosítanánk. Ezt két ok miatt tette a kormány, egyrészt hogy a gazdaság versenyképességét növeljük, a másik oldalról pedig azért, hogy az emberek zsebében, a fogyasztók zsebében több pénzt hagyjunk ott, hiszen ez az áfakulcscsökkentés reményeink szerint az árakban is megmutatkozhat.

A képviselő úr kérdezte, hogy mi erre a garancia. Az egyik fő garancia erre a verseny, maga az, hogy a fogyasztókért folytatott versenyben a cégek érdekeltek abban, hogy érvényesítsék ezt az árcsökkenést, ami nettó értékben egy 4 százalékos árcsökkenést tesz lehetővé, hiszen ezáltal volumennövekedéshez juthatnak a kereskedők.

Valóban aláírt a miniszterelnök úr egy együttműködési megállapodást, ami az a ritka pillanat volt, hogy az intézkedés minden érintettje úgy ítélte meg ezt a kormányzati intézkedést, hogy ez jó, helyes döntés volt, és arra vállaltunk garanciát ebben az együttműködési megállapodásban, hogy az aláíró felekkel, az érdekvédelmi szövetségekkel további ilyen intézkedéseket készítünk elő a kormányzat számára, hogy további intézkedésekkel is a gazdasági versenyképességet és a fogyasztói érdekek érvényesítését segíthessük.

Emellett elindítottunk valóban egy árfigyelési, ár-összehasonlítási akciót, hiszen a fogyasztók maguk ki tudják kényszeríteni a kereskedőknél, szolgáltatóknál azt, hogy ez az áfacsökkenés minél hamarabb megjelenjen az árakban is. Ehhez a kormányzatnak egy piacgazdaságban eszköze nincs, de a fogyasztó az, amelyik mindenható, és ő eldöntheti, hogy melyik terméket hol vásárolja meg. Erről szól ez az árfigyelési akció, egyfajta játékos formában.

És ma is zajlott egy megbeszélés a különböző, a fogyasztóvédelem területén működő hatóságokkal a miniszterelnök úr részvételével, ahol a miniszterelnök úr azt kérte a hatóságoktól, hogy ahogy eddig is, a következőkben is lépjenek föl a fogyasztóvédelem területén a fogyasztói érdekek képviselete érdekében. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  135  Következő    Ülésnap adatai