Készült: 2020.02.17.22:51:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

273. ülésnap (2005.11.29.), 4. felszólalás
Felszólaló Mesterházy Attila (MSZP)
Beosztás ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:10


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MESTERHÁZY ATTILA ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Ahogy ön is elmondta, minden gyermek érték, talán fogalmazhatnék úgy is, hogy minden gyermek külön-külön egy kis gyémánt, amelyik fejlesztésre, csiszolásra szorul. Azt gondolom, az a fő cél, az kell hogy legyen a fő cél, hogy a családokat úgy segítsük, a gyermekek jövőjéről úgy gondoskodjunk, hogy ne dőljön el a gyermekek megszületésének pillanatában az, hogy milyen jövőre, milyen karrierre számíthat egy gyermek.

Fogalmazhatnék úgy is az esélyegyenlőség nevében, ahogy egyszer ezt egy amerikai elnök tette, aki úgy fogalmazta meg az esélyegyenlőséget, hogy minden ember számára biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy a benne rejlő képességeket maximálisan kibontakoztathassa. S azt gondolom, hogy a gyermekeket, a családokat kétféle módon, kétféle csatornán keresztül lehet támogatni. Egyrészről közvetlenül, a családtámogatáson át, azokon a direkt intézkedéseken át, amelyeket rögtön a mindennapokban tudnak hasznosítani a családok, illetőleg gyermekeik, a másik irány pedig a közvetett támogatás, hogy olyan környezetet alakítunk ki a családok körül, a gyermekek körül, olyan szolgáltatásokat biztosítunk számukra, amelyben valóban jobb életkörülmények között tudják folytatni életüket.

Mi abban hiszünk, hogy a gyermekekre, a családokra nem társadalmi problémaként kell tekinteni, nem úgy kell rájuk tekinteni, mint egy olyan társadalmi problémára, amit kezelnünk kell, amit meg kell oldanunk, hanem sokkal inkább egyfajta erőforrásként, mégpedig a társadalmi problémák megoldásának egyik hatékony eszközeként, egyik hatékony erőforrásaként. Éppen ezért a kormányzat az intézkedései során a lehetőségeket próbálja a családok, a gyermekek számára biztosítani.

Egy nem olyan régi kutatás szerint a fiatalok, a gyermekek számára a társadalmi problémákon túl, mint amilyen például a kábítószer-használat elterjedése, a legnagyobb probléma a versenyképes tudás megszerzése, a munkahelyteremtés, a lakás megteremtése vagy a családalapítás kérdése.

 

(8.10)

Éppen ezért a kormányzati intézkedések, a száz lépés program is ezekre a területekre koncentrál. Az a célunk, hogy egy olyan, alternatívákban gondolkodó, intelligens társadalmat tudjunk létrehozni a következő években, amely nemcsak az egyén szintjén versenyképes, hanem a társadalom szintjén is versenyképes. Egy olyan társadalmat, amely képes megvalósítani álmait, képes képességeinek maximális kibontakoztatására, és amelyben az egyre felnövekvő, újabb és újabb generációk mindig egy kicsivel, lépésről lépésre jobb életkörülmények között, jobb életminőségek közepette tudnak felnőni, és ahol a szegénység nem termelődik újjá.

Nagy a kihívás, tisztelt hölgyeim és uraim, hiszen az elmúlt években, csak az elmúlt tíz év leforgása alatt a társadalom alsó 10 százaléka és a társadalom felső 10 százaléka közötti szakadék több mint a tízszerese Magyarországon. Ebben az európai uniós átlag körülbelül hétszeres. Ez azért tragikus, mert Magyarországon mindez a rendszerváltás után nagyon gyors időszak alatt következett be. Tehát nagy a kihívás a kormány előtt, de éppen ezért reagáltunk gyorsan, és ezért céloztuk ezeket a kérdéseket, ezeket a problémákat különböző programokkal.

Ha programokat kellene összefoglalnunk, akkor talán azt mondhatnánk egy mondatban, hogy a kormány célja az, hogy több felelősséget várjunk el azoktól, akik jobban élnek, és több lehetőséget biztosítsunk azok számára, akik rosszabbul élnek. Ehhez természetesen számos kormányzati program társul, a képviselő asszony által említett családtámogatási rendszer átalakítása, az egységes családtámogatási rendszer létrehozása, ilyen az oktatási reform, ilyen a munkahelyteremtő program, beruházások, ilyen a fiatalok számára elindított Start-program, a Fészekrakó-program, a szakképzés átalakítása, hogy az oktatás, a munkaerő-piaci kereslet és kínálat találkozzon, ezért emeltük az ösztöndíjakat, ezért építünk még több kollégiumot, és ezért kezdünk egy tornaterem- és tanuszoda-építési programba, hogy ezzel is segítsük a fiatalokat. S ennek egy legújabb eleme, amit éppen tegnap jelentett be a miniszterelnök úr, az a bébikötvény, ami az élet kezdését segíti a fiataloknak, hiszen ezentúl, 2006. január 1-jétől minden egyes gyermek számára a kormány 40 ezer forintot ad születésének pillanatában, és ezzel egyfajta vagyont ad az újszülöttnek, másik oldalról pedig megteremti a lehetőséget arra, hogy a családok is takarékoskodjanak, és segítsék a gyermekeik jövőjét ezáltal is.

Ezekről a kezdeményezésekről szól tehát a száz lépés program, egy olyan társadalom, olyan ország megteremtéséről, amely biztonságosabb és igazságosabb környezetet biztosít a gyermekek és a családok számára. Ezért fejlesztjük az ország gazdaságát, ezért fejlesztjük a társadalmat, az egyén versenyképességét, miközben azért arra is oda kell figyelni, hogy ez a társadalom továbbra is egy összetartó, szolidáris társdalom legyen, hiszen a versenyképességet a szolidaritással nem lehet, nem szabad szembeállítani. A szolidaritás és a versenyképesség együtt, kéz a kézben képes ezeket a problémákat kezelni, és a szolidaritás és a versenyképesség között az “ésö szócska a kormány száz lépés programja.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai