Készült: 2020.02.20.00:20:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

268. ülésnap (2005.11.21.), 140. felszólalás
Felszólaló Mesterházy Attila (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  140  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MESTERHÁZY ATTILA ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon örülök a kérdésének, hiszen valóban ráirányítja egy olyan fontos folyamatra a figyelmet, amit mi magunk is a napi gyakorlatban alkalmazunk, ez pedig az, hogy egyre inkább, egyre sűrűbben ellenőrzi a fogyasztóvédelmi hatóság az ilyen típusú problémákat. Még nincs vége az évnek, és már 230 olyan termék van, amely veszélyes, balesetveszélyes, műszakilag az egészségre ártalmas lehet. Ezek közül körülbelül száz darab olyan műszaki termék van, aminek a többsége azok a karácsonykor szokásosan vásárolt termékek, mint a karácsonyfafüzér vagy a kis háztartási gépek vagy bármilyen olyan játék, amit a gyermekek számára vásárolunk. Éppen ezért, ahogy ebben az évben is fokozottan figyeltünk ezekre a kérdésekre, a következő időszakban is ezt fogjuk tenni.

De pontosan, ahogy ön is említette, húsvétkor, karácsonykor vannak olyan csomópontok a fogyasztóvédelem területén, amikor fokozódik erre az igény, és még inkább oda kell figyelni erre, hiszen karácsonykor számos olyan termék van, amit ebben a nagy rohanásban a fogyasztók sokkal figyelmetlenebbül választanak ki. Sajnos, általánosságban is elmondható az, hogy a magyar fogyasztó figyelmetlen, és kevésbé tudatosan vásárol, éppen ezért a hatóságnak ilyenkor még inkább oda kell figyelni ezekre az akciókra.

Éppen ezért a miniszter asszony rendkívüli ellenőrzést rendelt el a karácsonyi nagy rohanás, karácsonyi nagy akciók előtt, aminek pontosan az áll a középpontjában, amit képviselő úr is felszólalásában jelzett, az ad hoc elárusítóhelyeken, piacokon, egyéb más ilyen karácsonyi elárusítóhelyeken ellenőrizzük a számlaadást, hiszen nagyon fontos ez a kérdés, ellenőrizzük a petárdaárusítást, ellenőrzik a különböző műszaki termékek árusítását, hangsúlyozottan a karácsonyi fényfüzérekre tekintettel, de ugyanúgy az élelmiszereket ellenőrzik, például a szaloncukrot. A főbb nagy bevásárlóközpontokban pedig arra kívánunk odafigyelni, hogy azok az akciók, amiket meghirdetnek ezek a nagy bevásárlóközpontok, a fogyasztók pontos tájékoztatása mellett és a szabályok maximális betartása mellett történnek-e.

Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  140  Következő    Ülésnap adatai