Készült: 2020.02.25.05:40:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

262. ülésnap (2005.11.07.), 136. felszólalás
Felszólaló Mesterházy Attila (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  136  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MESTERHÁZY ATTILA ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, a tűcsereprogram, ahogy a metadonprogram is az ártalomcsökkentés egyik fontos eszköze, ezért kiemelt programja a minisztériumnak. Valóban fontos, hogy mindenki pontosan tudja és lássa, sajnos vannak olyan drogfüggők, akik életük egy-egy szakaszában nem kívánnak vagy nem tudnak leszokni a kábítószerről, ezért az ő esetükben az a cél, hogy az egyéb egészségügyi kockázatot csökkentsük. Ezek közé tartozik a tűcsereprogrammal, a fecskendőkkel nyújtott segítség, hiszen, ahogy képviselő úr is említette, a HIV, az AIDS, a hepatitis A és B egészségügyi problémák melegágya tud lenni a közös tűhasználat.

Éppen ezért a minisztérium négy területen támogatja a tűcsereprogramokat. E négy terület közül az első az úgynevezett megkereső programokhoz való hozzájárulás. Ez arról szól, hogy a terepen végzett munka esetében a szociális munkások, a kábítószer-prevencióval foglalkozó munkások nemcsak azzal foglalkoznak, hogy segítsék a megkeresett drogfüggő élethelyzetét, hanem a tűcserére is odafigyelnek. A másik ilyen a tűcsereközpontok üzemeltetése, hat központ működik Magyarországon. A harmadik terület a tűcserebusz, két autóbusz járja az utakat Budapesten; a negyedik pedig a tűcsere-automata, amelyből öt működik az országban. Az elmúlt időszakban körülbelül 80 ezer tűt, fecskendőt cseréltünk és juttattunk el kábítószerfüggő emberekhez.

Igaza van a képviselő úrnak abban, hogy a kiszámítható finanszírozás is fontos kérdés, hiszen azzal lehet stabilitást hozni ebbe a szektorba. Eddig pályázati úton támogattuk ezeket a programokat, és a kormányzat az elkövetkező időszakban - de jelenleg is - arra tesz kísérletet, hogy a szociális törvénybe kerüljön be ez az ellátás, és így egyfajta kiszámítható finanszírozást lehessen megvalósítani; illetőleg egyetértünk azokkal a javaslatokkal is, amelyek arról szólnak, hogy a jogszabályokat is úgy kell alakítani, hogy az a tűcsere-automaták, illetve a tűcserével foglalkozó kollégák esetében semmilyen büntetőjogi aggályt ne vessen fel.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  136  Következő    Ülésnap adatai