Készült: 2020.09.28.07:31:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

151. ülésnap (2004.05.17.), 216. felszólalás
Felszólaló Balsay István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Foglalkoztatási bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 2:30


Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALSAY ISTVÁN, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ahogy a foglalkoztatási bizottság többségi előadója elmondta, tartózkodásunknak elsősorban az az oka, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet általános konferenciájának egyik ülésszakán elfogadott, a foglalkoztatási betegségekről szóló 194. számú ajánlásban olyan kitételek szerepelnek, amelyek az előterjesztő szerint elsősorban csak az Országgyűlés tájékoztatására és döntésére hagyatkoznak.

(18.40)

Megállapítja a b) pont, hogy a tagállamok illetékes hatóságai - a munkáltatók és a munkavállalók képviseleti szerveivel történt konzultációt követően - készítsék el a foglalkoztatási megbetegedések nemzeti jegyzékét, amely nyilvántartást és bejelentést tartalmaz.

A kártalanítás szempontjait Magyarország tekintetében nem tartalmazza ez a lista. Azért emelek szót, és kérem a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter úr és az egészségügyi miniszter úr tisztelt figyelmét a tekintetben, hogy Magyarországon 1997-től évente az erdészetben, az erdő területén dolgozók esetében kimutathatóan 19-20 ezer új, bejelentett, a vírusos fertőzéssel összefüggő Lyme-kór jelentkezik. Ez igen súlyos és nagymértékben kiterjedt betegség, amelynek a lappangási ideje 15-20 évig is eltarthat. Ennek a kártalanítására több kísérlet született, Magyarország e tekintetben egyelőre nem tett semmit.

Azért kérem a figyelmet, a tartózkodásunk is ennek szól, hogy az ajánlás elismerése és elfogadása mellett a magyar szabályozás legyen tekintettel az üzemszerű erdőgazdálkodásra is, és ennek az évente húszezer új beteg embernek megfelelő és méltó kárpótlást javasoljunk. Tegyük lehetővé azt, hogy a legtöbbet szenvedett csoportoknak, akik a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban dolgoznak, megfelelő kárpótlást, megfelelő védelmet nyújtsunk a törvényi szabályozás keretei között is. Így, emiatt hatan tartózkodtunk.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai