Készült: 2020.09.19.02:19:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

55. ülésnap (2015.03.16.), 120-122. felszólalás
Felszólaló Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  120 - 122  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Elfogadom államtitkár úr személyét.

ELNÖK: Köszönöm. Öné a szó.

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt hetek, hónapok slágertémája Kiss Szilárd ügye, aki hol mezőgazdasági attaséként, hol kormánybiztosként, kormánymegbízottként tűnik fel, leginkább most egy büntetőeljárás terheltje. Azt kérdezném tisztelettel miniszter úrtól, illetve a válaszadásra kijelölt államtitkár úrtól, vajon mit tudunk arról, hogy az elmúlt időszakban pontosan kinek, mikor és hogyan nevezték ki Kiss Szilárd urat, és mi volt az a nagyon fontos szempont, ami felülírta az Alkotmányvédelmi Hivatal kétszeri szakvéleményét, amely nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg Kiss Szilárd esetében.

Arra kérem államtitkár urat, ne azt válaszolja, hogy ez törvényes és szabályos volt, mert nem az a kérdés, hogy az akkori jogszabályok szerint ki lehetett-e nevezni valakit nemzetbiztonsági szakvélemény hiányában, nemzetbiztonsági kockázat megállapítása esetén is, mert felül lehetett ezt mérlegelni. Én azt kérdezném, mi lehetett az a rendkívül fontos szempont, ami felülértékelte, felülmérlegelte a nemzetbiztonsági kockázat létét, mi lehetett az a speciális indok és szakértelem, amivel Kiss Szilárd rendelkezett. A jelen helyzetben nemcsak az ellenzék kérdezi ezt, hanem az egész magyar társadalom. És az is kérdés, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatokba vetett hit hogyan csorbult ezáltal, hiszen mégiscsak arról beszélünk, hogy egy nyilvánvalóan, kétszer megállapított kockázat ellenére kellett ilyen fontos bizalmat Kiss Szilárd úrba belevetni.

Kérdezem tehát, mi lehetett az a kétségkívül speciális szándék, lehetőség és tudás, ami Kiss Szilárd esetében felülírta azt az egyébként korábban alkalmazott töretlen gyakorlatot, hogy különösen külügyi területen nem neveznek ki valakit nemzetbiztonsági szakvélemény és nemzetbiztonsági feddhetetlenség hiányában. Köszönöm, erre várom a választ, államtitkár úr. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  120 - 122  Következő    Ülésnap adatai