Készült: 2020.09.27.09:50:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

38. ülésnap (2014.12.09.), 50. felszólalás
Felszólaló Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:58


Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Ez a törvény jelentős előrelépés a másfél évvel ezelőttihez képest. Kicsit sajnálatos, hogy az Alkotmánybíróság véleménye is közrejátszott abban, mégis azt mondom, hogy most ez támogatható, hiszen abban a legfontosabb kérdésben, ami a jogállamiság egyik legfontosabb ismérve, azaz a bírói út megnyitása a nemzetbiztonsági ellenőrzés területén, azt mondatja velünk, hogy ebben a Belügyminisztérium, illetve a kormánypárti frakciók elfogadták azt a javaslatunkat, hogy lehessen bírói felülvizsgálati utat megnyitni, és ez kétségkívül azt jelenti, hogy a legfontosabb kritériumnak megfelel, sok más részletkérdésben is előremutató. Vannak alapvetően kisebb hiányosságai a törvénynek, ezek azonban talán orvosolhatóak lesznek majd a gyakorlatban, és lehetséges, hogy majd apróbb módosításokra később az élet korrekcióra fogja sarkallni a törvényhozót.

Egy dolgot azért a tények kedvéért el kell mondani: az ötpárti egyeztetést ‑ és ebben vitába kell szálljak Nyitrai képviselőtársammal ‑ baloldali szocialista képviselők kezdeményezték. Köszönjük a Belügyminisztériumnak, hogy lehetővé tette, de alapvetően a javaslat innen érkezett, tehát mi javasoltuk, hogy legyen ilyen kezdeményezés vagy ilyen ötpárti egyeztetés, ami tényleg nagy sok mindenben előremutató eredményt hozott. Ez a törvény most már ebben a formában megfelel annak, amit jogállami keretek között el kell tudni érnie egy ilyen törvénynek; sajnálatos, mondom, hogy ehhez ennyi időre és az Alkotmánybíróság eljárására volt szükség.

Most mégis azt mondom, hogy a bírói út megnyitása, a nemzetbiztonsági kockázat meghatározása mind olyan előremutató kezdeményezések, amelyek azt mutatják, hogy ez a törvény betöltheti azt a célját, amit egy jogállamban be kell tölteni. Természetesen lesznek olyan kérdések, amelyekre felhívtuk a figyelmet, és majd az élet fogja eldönteni, hogy azokban a részletkérdésekben lehetséges-e majd később változtatni. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai