Készült: 2020.09.25.09:38:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2016.09.13.), 6. felszólalás
Felszólaló Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:46


Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Összegyűjtöttük, hogy mit tett, illetve mit nem tett leginkább a magyar kormány az elmúlt másfél évben a magyar emberek és ezáltal az európai emberek biztonságáért. És természetesen összegyűjtöttük, hogy mit mondtak a kormánypártok propaganda terén, és hogyan próbálják elterelni a figyelmet a valós társadalmi problémákról.

Az elmúlt másfél évben a Fidesz-kormányzás alapvetően a gyűlöletkeltéssel próbálta elfeledtetni a kormányzás kudarcait, különösen az oktatás és az egészségügy területén lévő állapotokat, és minden propagandát felhasznált, hogy ne a valós társadalmi problémákról legyen szó. Viszont érdemi lépéseket keveset tett a magyar kormány a várható menekülthullám kezelésére, holott magam is tudom, hogy 2015 elején a magyar kormány - egyébként helyesen - szembesült a várható problémákkal, azonban pártpolitikai érdekekből keveset tett ennek a kezelésére.

A Magyar Szocialista Párt már ekkor szakmai javaslatokat tett a magyar kormány asztalára a célhoz kötött többletforrások átcsoportosítására, hogy valóban azok kapjanak többletforrásokat, akik a határvédelemmel foglalkoznak, akik a menekültkérdéssel érdemben foglalkoznak, és ne kormányzati presztízsberuházásokra kerüljenek milliárdok felhasználásra.

A büntető törvénykönyv észszerű módosítását is napirendre tettük. Itt a korrektség kedvéért el kell mondani, hogy a Belügyminisztérium végül ebben partner volt, azonban a kormánypártok rendszeresen leszavazták ezt különböző bizottságokban, és még a tárgysorozatba vételt sem fogadták el, pedig az embercsempészet terén és a terrorellenes felkészülésben nagy szükség volt a büntető törvénykönyv módosítására.

Önálló határrendészeti kiképzés: ha nem is egyenlő ez a Jobbik javaslatával, ami az önálló határőrség létrehozását jelentette volna, de mindenképpen ennek a szakmának a rendőrségen belüli megemelése és szakmai elismerése, a rendőrség létszámfejlesztése, amire még nem olyan régen, idén tavasszal is azt mondták, hogy szükségtelen, csak most a török helyzet kapcsán vált ez indokolttá. A határrendészet-védelemhez szükséges, a határvédelemhez szükséges eszközbeszerzések mind az asztalon voltak, a Fidesz hónapokat várt, és csak a szükséghelyzet hatására, kényszer hatására támogatta végül ezeket a javaslatokat vagy építette be a Belügyminisztérium az egységes javaslatába.

Mit tett viszont a kormány ezzel szemben? Plakátkampány és médiahadjárat, szelektív médiatudósítások, nemzeti konzultáció, és egy teljesen felesleges és a lényegről a figyelmet elterelő népszavazás. Ezek nyilvánvalóan a Fidesznek a pártpolitikai céljait szolgálják, és a gyűlöletkampány farvizén az európai tagállamokkal való konfrontatív politika odavezetett, hogy Magyarországnak nincsen nemzetközi tekintélye, nem tekintenek minket együttműködő partnernek Európában.

Hogy mi vár hazánkra a török-EU-megállapodás és a török belpolitikai helyzet hatására? Újabb komoly százezrek érkezhetnek a magyar határra a következő hetekben, hónapokban. Itt van a cselekvés ideje. Fel kell készülni, hogy ne történhessen meg az, ami bő egy évvel ezelőtt megtörtént. Ezért a Magyar Szocialista Párt majd határozati javaslatban tesz intézkedési javaslatokat az Országgyűlés elé, köztük az önálló határrendészeti igazgatóság felállítására, ami, még egyszer ismétlem, nem az önálló határrendészet, hanem a rendőrségen belüli elkülönített szervezetrendszer felállítását jelentené. A technikai fejlődéssel lépést tartó eszközök beszerzését, hiszen önmagában egy drótkerítés semmire sem elegendő. A határvédelem megszervezését más európai uniós országokkal, hogy ne csak a magyar adófizetők pénzén védjük a közös schengeni határokat, hanem ebbe más EU-s országok, köztük Németország is kapcsolódjon bele.

(9.20)

Nem lehet érvényt szerezni a kitoloncolási határozatoknak. Az idegenrendészeti és az egészségügyi ellátórendszer felkészítése. Ezek mind olyan égető problémák, amelyekre javaslatot fogunk tenni.

Gyűlöletkampány helyett korrekt tájékoztatásra van szükség mind a terrorizmussal, mind a menekültválsággal kapcsolatosan a magyar társadalomban. Ez nem plakátkampányt és nem nemzeti konzultációt, hanem érdemi párbeszédet jelent. Fel kell hagyni a kettős beszéddel az Európai Unióval kapcsolatosan, hiszen az Európai Unió a jelen formájában reformokra szorul, azonban mégis az Európai Unió nem a problémát jelenti, hanem ezekre a nagy kihívásokra érdemi választ tud adni, egy erős Európa, egy megreformált, strukturálisan átalakult Európa tud majd megoldást jelenteni.

Sajnos a kormánypártok szerint az Európai Unió a problémát jelenti; szerintünk a megreformált, átalakított Európa a megoldást fogja jelenteni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai