Készült: 2020.09.20.04:11:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

160. ülésnap (2016.06.07.), 2. felszólalás
Felszólaló Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:01


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Azzal kezdeném, hogy szinte zavarban van az ember, hogy ilyen tömeg előtt kell hogy beszéljen egy egyébként ilyen fontos témáról, hiszen a magyar emberek biztonsága, közte az európai emberek biztonsága, azt gondolom, valamennyi pártnak egyformán fontos, és nemcsak szavakban, hanem tettekben is.

Közeleg a labdarúgó-Európa-bajnokság, pár nap múlva kezdődik, majd azt követi egy olimpia, és az elmúlt másfél év biztonsági kihívásai azt mondatják velünk, hogy mind Magyarországnak, mind Európának radikálisan megváltozott és sajnos romlott az esélye a biztonságos mindennapi élethez. E megváltozott biztonsági körülmények között kell a mindennapjainkat úgy rendezni, hogy a terroristák ne érjék el céljukat, ne a rettegés és a félelem legyen a mindennapok része, azonban a felkészülés és az előrelátás legalább annyira fontos, mint a pánik elkerülése és a félelemtől mentes mindennapi élet.

Ebben a nemzetközi viszonyrendszerben két fontos döntés áll most előttünk a mai napon: az egyik az alaptörvény-javaslat, amely lassan fél éve tematizálja a magyar közvéleményt, a második pedig a Belügyminisztérium által előterjesztett széles körű javaslatcsomag a terrorizmus elleni hatékonyabb fellépésről.

Az Alaptörvény módosítási folyamata már technikai értelemben is elfogadhatatlan volt, hiszen nem kezelték sem a Szocialista Pártot, sem a többi ellenzéki pártot partnerként, hanem a médián keresztül üzengetve, alapvetően pártpolitikai célokra felhasználva próbálják áterőltetni az Alaptörvény módosítását, amely, el kell mondani, kétségkívül az eredeti változathoz képest emészthetőbbnek tűnne, azonban teljesen világos, hogy attól, hogy emészthetőbb, még semmilyen szükség nincs rá, nincs szükség újabb különleges jogrendre.

Több kísérletet is tettek a kormánypártok, valamint a Honvédelmi Minisztérium, hogy bemutassa, hogy miért van szükség egy ilyen különleges jogrendszerre, azonban ez nem sikerült egyáltalán meggyőzően. Azt a következtetést vontuk le, hogy továbbra is a pártpolitikai célok megvalósítását szolgálja és a propagandát ennek az alaptörvény-javaslatnak a napirenden tartása.

A honvédség jogállásáról valóban kellene vitát nyitni, azonban ehhez nincs szükség újabb különleges jogrendre, hanem le kellene ülni és érdemben áttekinteni a honvédség helyzetét. Ebben a Szocialista Párt partner lenne, azonban az a mellébeszélés, ami ekörül zajlik, azt mondatja velünk, hogy valójában nem ez a cél, nem a honvédség jogállásának a rendezése a cél, hanem valójában az, hogy hibást és bűnbakot keressenek a kormánypártok.

Benyújtásra került a Belügyminisztérium javaslatcsomagja, ami hosszú hónapok egyeztetése után jutott el a nem támogatható szintről a támogatható szintre. Sok minden változáson ment keresztül. Befogadtak ellenzéki javaslatokat, köztük a Szocialista Párt javaslatát, amely a büntető törvénykönyv érdemi módosításáról szól, hogy a terrorcselekmények már megelőzhetőek legyenek, és a bizonyítási eljárásban a rendőrségnek és az ügyészségnek könnyebb legyen, már a propagandát, a finanszírozást és az előkészület előkészületét is büntetni lehessen, hogy ne kelljen megvárni, amíg valaki Kalasnyikovval vagy bombamellénnyel követ el terrorcselekményt.

A jogállamot sértő javaslatok kikerültek a törvénycsomagból. A teljesség igénye nélkül kiemelném a tömegrendezvények parttalan korlátozását, valamint a felhasználók és az alkalmazásszolgáltatók büntetőjogi felelősségét, hiszen ezek elfogadhatatlanok lettek volna. Ezért a szocialista frakció ennek a támogatásáról döntött, természetesen a pártpolitikát félretéve a magyar és az európai emberek biztonsága érdekében.

Viszont a Nemzetbiztonsági bizottság elnökeként elmondom, hogy szigorú és alapos felügyelet alatt fogjuk tartani az újonnan létrejövő titkosszolgálatot, a koordinatív titkosszolgálati funkciót is betöltő Tibeket, és már a megalakulásától fogva fokozott ellenőrzést gyakorlunk felette.

Összegzésül: arra kérjük a kormánypártokat, hogy ne legyen ‑ futballnyelven ‑ döntetlen a mai nap, tehát a terrorcsomag támogatása és az Alaptörvény elutasítása ne legyen 1:1, hanem a magyar emberek győzzenek és a magyar emberek biztonsága győzzön: vonják vissza az alaptörvény-javaslatot, támogassuk a terrorcsomag törvényjavaslatát, és kezdjünk érdemi párbeszédet a honvédség jogállásáról, hogyan lehetne segíteni a rendőrségnek és a nemzetbiztonsági szolgálatoknak egy-egy súlyos helyzet esetén, azonban ehhez nincs szükség újabb különleges jogrendre. Kérjük a kormánypártokat és a kormánypárti frakciót, hogy ne pártpolitikát csináljanak a magyar emberek biztonságából. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai