Készült: 2020.10.02.01:35:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

92. ülésnap (2019.11.11.), 202. felszólalás
Felszólaló Dr. Tapolczai Gergely (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:21


Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TAPOLCZAI GERGELY (Fidesz): (Hozzászólását jelnyelvi tolmács közreműködésével teszi meg.) Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tízéves a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvény. 2009. november 9-én fogadta el egyhangúlag az Országgyűlés az úgynevezett jelnyelvi törvényt. Az általános vita során, 2009. szeptember 29-én a magyar Parlament falai között magyar jelnyelven elsőként Kósa Ádám európai parlamenti képviselőtársunk szólalt fel. A zárószavazás során, 2009. november 9-én én magam is itt ültem fönt a karzaton, néhány sorstársammal együtt, és együtt örültünk ennek a hatalmas sikernek, ennek a hatalmas történelmi pillanatnak. Miről szól a jelnyelvi törvény? Magyarország a világon elsőként ratifikálta a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt, ami tartalmazza a jelnyelvet is. Tartalmazza, hogy biztosítani kell a fogyatékossággal élő személyek számára  közülük a siketek és nagyothallók számára  a jelnyelv használatát az élet minden területén, ezzel együtt az egyenlő esélyű hozzáférést. A jelnyelvi törvény ezt biztosítja, soha nem látott előrelépést biztosítva ezzel a sorstársak számára.

Az elmúlt tíz év óriási változást hozott a sorstársaim, a siketek, nagyothallók, illetve a siketvakok, a jelnyelvhasználók önálló életvitelében; életminőségükben olyan mértékű javulást hozott, ami elképzelhetetlen lett volna korábban.

A jelnyelvi törvény módosította a médiatörvényt is, úgy, hogy évről évre emelkedő óraszámban biztosítja a feliratozást, illetve a jelnyelvi tolmácsolt műsorok számát. És két nagy kereskedelmi tévében, illetve a közszolgálati televízióban is most tartunk ott, hogy napi 10-12 órás vagy teljes műsoridőben akadálymentesítve vannak ezek a műsorok sorstársaim és magam számára.

Minden érintett fél, minden hallássérült jogosult az alap-tolmácsszolgáltatás elérésére évi 120 órában, amit a jelnyelvi tolmácsszolgálatoktól kapnak. A közép- és felsőfokú oktatásban plusz 120 órát biztosít a törvény számukra. Belegondolva abba, hogy én magam jelnyelvi tolmács segítsége nélkül végeztem el a jogi egyetemet, hatalmas változás ez a fiatalabb hallássérültek, fiatalabb generációk számára.

Bevezette a törvény az úgynevezett jelnyelvi tolmácsok országos névjegyzékét. 167 regisztrált tolmács van most már, tíz évvel ezelőtt ennek töredéke volt a létszám.

Biztosítva van a folyamatos képzés, továbbképzés a tolmácsok számára. Biztosítva van a folyamatos működtetés a jelnyelvi tolmácsszolgálatok számára országos szinten.

A siketvakok számára is biztosítva van egy speciális jelnyelvi tolmácsszolgáltatás.

Európai uniós forrásból és a kormány támogatásával bevezettük a Kontakt videóalapú tolmácsszolgáltatást, ami szintén óriási segítséget nyújt mind a sorstársak, mint pedig a tolmácsszolgálatok számára, ugyanis interneten keresztül videóalapú tolmácsszolgáltatással lehet kiváltani a személyes megkeresést.

Nem közvetlen hatás, de hatalmas eredmény volt a kulturális élethez való hozzáférés is. Ebben az évben és a jövő évben tízszer nagyobb támogatást biztosít a törvény a színházi akadálymentesítés számára a jelnyelvhasználók, vakok, gyengénlátók számára is. Százmillió forintos támogatás jut erre a célra.

Nem utolsósorban a jelnyelvi törvény biztosítja az én munkámhoz szükséges akadálymentesítést is, nemcsak országos szinten, hanem önkormányzati szinten is lehetővé téve a kommunikációs akadálymentesítést, esetlegesen a jövőbeni hallássérültek számára is.

2017. november 9-én fogadta el egyhangúlag a magyar jelnyelv napjáról szóló országgyűlési határozatot a parlament.

A tízéves jubileum alkalmából az Irodaházban meg lehet nézni egy kis speciális kiállítást, ami a jelnyelvről szól, kérem, tekintsék meg.

Az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján szeretnék később módosító javaslatokat beadni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai