Készült: 2020.09.20.00:16:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

61. ülésnap (2019.03.19.), 106. felszólalás
Felszólaló Dr. Tapolczai Gergely (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TAPOLCZAI GERGELY (Fidesz): (Hozzászólását jelnyelvi tolmács közreműködésével teszi meg.) Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Asszony! Én is egy idézettel szeretném kezdeni: „Soha nem tudhatod, hogy a tettednek mi lesz az eredménye, de ha nem teszel semmit, nem lesz eredmény sem.” Ezt Gandhitól idéztem. Abban mindannyian egyetértünk, hogy helyzet van. Demográfiai kihívások előtt állunk, amikre megoldásokat kell találnunk, válaszokat kell találnunk. Az előttünk lévő törvényjavaslat a kormány megoldási javaslata, ami a családvédelmi akciótervnek egy része. Nem maga a törvényjavaslat az akcióterv, annak az egyik része. Cselekednünk kell folyamatosan, hogy meg tudjuk oldani, vagy találjunk megoldást erre a helyzetre. Ahogy államtitkár asszony is mondta, ez a hét pont nem egy lezárt lista, bővülni fog a jövőben. A mostani törvényjavaslat a leendő és várható intézkedések előtt egy lehetséges javaslat.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnök asszonya azt mondta, hogy ez az egyesület 30 éve küzd azért, ami most megvalósul a családvédelmi akcióterv által. Vagyis a családok állnak a középpontban. Ez az akcióterv nagyon sokféle élethelyzetre kínál megoldást. Az akcióterv pontjait én most nem fogom felsorolni, mindannyian már jól ismerjük, én csak az előttünk lévő törvényjavaslatnak az egyik elemét szeretném kiemelni, ami nagyon fontos azok számára, akik olyan élethelyzetbe kerülhetnek, hogy nem tudják fizetni a babaváró támogatás törlesztőrészletét. Ez pedig az állami kezességvállalás rendszere. Akik nem tudják fizetni a részleteket, vagy öt éven belül nem tudják vállalni a gyerekeket  zárójelben jegyzem meg, hogy nem azért, mert nem áll fenn a meddőség vagy más mentesítő ok , akkor ebben az esetben az állam kifizeti a teljes tartozást. Ez a szabályozás lehetővé teszi a bankok számára, hogy kedvezőbb konstrukciót kínáljanak. Ezáltal a babaváró támogatást igénylők ennek fejében a fennálló tartozás 0,5 százalékának megfelelő kezességvállalást…  ezzel együtt a törlesztőrészletet fizethetik majd, ez maximum 50 ezer forint lehet havonta. Ez egy nagyon nagy segítség azok számára, akik olyan élethelyzetbe kerülnek.

A törvényjavaslat továbbá szabályozza azt is, hogy a babaváró támogatás és a gépjárműszerzési támogatás adómentes legyen, tehát személyijövedelemadó-mentes legyen.

(15.50)

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete véleménye szerint a beérkezett igénylések alapján várhatóan a legnépszerűbb intézkedés a babaváró támogatás lesz, illetve a gépjárműszerzési támogatás, az akcióterv pontjai közül ezek lehetőségek. Bízunk a magyar családokban, hogy racionálisan fognak gondolkodni, és tudni fogják, hogy melyik a legkedvezőbb támogatási forma számukra, melyik támogatási formával fognak élni. Ha ezzel mindazt elérjük, hogy 2022 után a termékenységi mutatószám növekedni fog, akkor már eredményekről is beszélhetünk.

Ez a törvényjavaslat, ami a családvédelmi akcióterv része, két fontos elemet szabályoz. Nem látom akadályát, hogy az ellenzéki képviselők is támogassák ezt a javaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai