Készült: 2020.09.19.18:37:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

100. ülésnap (2019.12.03.), 36. felszólalás
Felszólaló Dr. Tapolczai Gergely (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:03


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TAPOLCZAI GERGELY (Fidesz): (Hozzászólását jelnyelvi tolmács közreműködésével teszi meg.) Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a fogyatékossággal élő személyek világnapjává, ezzel is felhíva a társadalom figyelmét arra, hogy a sorstársaink helyzete, problémája mi lehet. A magyar Országgyűlés 1998-ban fogadta el a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvényt, majd 2007-ben ratifikálta a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt is. 1998 óta nagyon sok minden történt, nagyon sok előrelépés történt a fogyatékosságügy területén. Én most csak az elmúlt 9-10 évet venném végig, az idő rövidsége miatt csak néhány elemet emelnék ki.

2010-ben a fogyatékos személyek 8 érdekvédelmi szervezete kapott 522 millió forintot, 2019-ben pedig már 13 érdekvédelmi szervezet és civil szervezet kapott 1,114 milliárd forintot. 2012-ben bevezettük a gépjárművásárlási támogatást, 2012 óta 3 ezer új, 2 ezer használt gépjármű vásárlását és 500 gépjármű átalakítását támogattuk 3,8 milliárd forinttal. A vakok önálló életvitelére való felkészüléssel kapcsolatban három új központot hoztunk létre, illetve újítottunk fel. A Vakok Állami Intézete számára 1 milliárd forint támogatást, a tatai központnak 1,3 milliárd forintot, illetve az agárdi rehabilitációs központra 2,2 milliárd forintot fordított a kormány.

Nagyon fontos előrelépés történt az infokommunikációs akadálymentesítés területén is. 4 milliárd forint segíti ezt a célt, különböző szervezetek támogatását. Maguk a szervezetek hoztak létre erre olyan alkalmazásokat, appokat, amelyek segítik a fogyatékos személyek önálló életvitelét. Ilyen például a hallássérülteket segítő Kontakt alkalmazás, ez egy videótolmácsolásos alkalmazás, a vakok, illetve gyengénlátók életvitelét segíti a Távszem alkalmazás, az értelmi fogyatékossággal élők önálló életvitelét segíti a Data például, vagy a beszédképteleneket segíti a Verbalio Afázia alkalmazás, illetve a kerekesszékesek és egyéb mozgássérüléssel élő személyek életvitelét segíti az úgynevezett Korlátok nélkül alkalmazás. Mindez 4 milliárd forintból valósult meg.

Az értelmi fogyatékossággal élő személyek számára az ő önálló életvitelüket segítik azok a központok, amelyek megyei szinten megvalósultak, és nagyon sok intézkedés történt még, például a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása kapcsán, és az erre fordított összeg is nagyban emelkedett. 2015-ben fogadtuk el tíz évre előre az országos fogyatékosságügyi programot. Vár ránk még rengeteg tennivaló, feladat, az elkövetkezendő öt évben is, és nem utolsósorban 2020 tavaszán fogja meghallgatni az ország jelentését az ENSZ-egyezmény végrehajtásával kapcsolatban az Európai Bizottság.

Végül szeretnék gratulálni lengyel barátainknak, ugyanis 2010-ben hozta létre az Európai Bizottság és az Európai Fogyatékosügyi Fórum az úgynevezett Access City-díjat, a „Hozzáférhető város” díját, amelyet minden évben olyan város kap meg, amelyik a legtöbbet teszi az akadálymentesítés területén, vagy látható módon, fenntartható módon alakítja át a városok közlekedését vagy infrastruktúráját. Ilyen városokat díjaz, és ebben az évben Varsó kapta meg ezt a díjat. Ezúton is gratulálunk nekik. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai