Készült: 2021.03.08.10:24:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

175. ülésnap (2020.12.14.), 277. felszólalás
Felszólaló Vécsey László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Törvényalkotási bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:15


Felszólalások:  Előző  277  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÉCSEY LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság 2020. december 10-én tartott ülésén megtárgyalta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány létrehozásáról, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem működéséhez szükséges feltételek és forrás biztosításáról szóló T/13676. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 24 igen szavazattal, 11 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat tartalmazza a Szent István Egyetem névváltoztatását Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre, a modellváltást, valamint a NAIK megszüntetését és szervezeti egységeinek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetembe és más szervezetekbe való integrálását.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az új név egyszerre szimbolizálja a hagyományokhoz való ragaszkodást és az agrártudományokat érintő innovációt. Ugyanis a magyar kormány célja a felsőoktatásban is az, hogy a tradíció és innováció szellemében biztosíthassa a lehetőséget ahhoz, hogy a magyar fiatalok versenyképes, nemzetközileg elismert tudáshoz és diplomához juthassanak. A javaslat értelmében az egyetem fenntartói jogait 2021. február 1-jétől az erre a célra létrehozott vagyonkezelő alapítvány gyakorolja. A hallgatóbarát modellváltással új fejezet kezdődik a magyar agrár-felsőoktatásban.

A 2016-ban elfogadott felsőoktatási stratégia kijelölte azokat a változásokat, amelyek révén felsőoktatásunk hatékonysága és versenyképessége szavatolható. A működési modellváltás egyben szemléletváltást is eredményez, amelyre az agrárképzésben különösen nagy szükség van. Az agrárképzésben szerepet vállaló felsőoktatásnak ugyanis ma egyszerre kell igazodnia Magyarország klimatikus és területi meghatározottságaihoz, a gazdasági és munkaerőpiaci elvárásokhoz, a kutatás-fejlesztési és innovációs folyamatokhoz.

Tisztelt Képviselőtársaim! A jelen tervezetet a Fidesz-KDNP-frakciószövetség támogatja, mert az átalakulással a magyar agrár-felsőoktatás új fejlődési pályára állhat, és 2030-ra mint első magyar agráregyetem kerülhet be a világ száz legjobb agrártudományi egyeteme közé, ezzel növelve a magyar agrárgazdaság, az agrárképzés és a kutatás nemzetközi elismertségét és beágyazottságát.

Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy holnap szavazataikkal támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  277  Következő    Ülésnap adatai