Készült: 2019.10.21.21:25:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

82. ülésnap (2019.07.08.), 299. felszólalás
Felszólaló Hadházy Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:05


Felszólalások:  Előző  299  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HADHÁZY SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt fekvő H/6543. számú, a központi költségvetés címrendjének módosításáról szóló határozati javaslattal 2019. augusztus 1-jei dátummal létrehozásra kerül az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, amelyet 2019. szeptember 1-jétől az addig a Magyar Tudományos Akadémia irányítása alatt álló kutatóintézetek és a támogatott kutatócsoportok irodája alkotnak. A kutatóhelyek feletti irányítószervi jogosítványokat az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat fogja gyakorolni.A tudás erőforrásként való felhasználása felértékelte az egyetemek és a kutatóintézetek szerepét, ezért jogos igényként merül fel azok hatékony működtetése. A Magyar Tudományos Akadémia és az ITM által közösen egyeztetett elvek érvényesítése a benyújtott Kvtv.-javaslatban szereplőhöz képest új alapokra helyezte az átcsoportosításra kerülő előirányzat összegének meghatározását, ebből adódóan változott az alkalmazásra kerülő költségvetési struktúra.

A kölcsönösen elfogadott szakmai érvek alapján az MTA fejezettől átcsoportosításra kerülő előirányzat összege a 2019. év tekintetében 86 millió 601 ezer forinttal csökkentésre kerül úgy, hogy ez nem jár együtt az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat fejezet, illetve az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat titkárság relatív költségvetési pozíciójának romlásával, azonban egyidejűleg biztosítja mind az MTA, mind az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat fejezet stabil, kiszámítható és költségvetési szempontból független működését.

Tisztelt Országgyűlés! A kormány a nemzeti kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiában célul tűzte ki, hogy Magyarország 2020-ra a GDP-arányos K+F ráfordításokat 1,8 százalékra, 2030-ra pedig 3 százalékra növeli. Bár Magyarországon 2003 óta folyamatosan nő a KFI-ráfordítások összege, a 2020-ra meghatározott célérték eléréséhez is a források jelentős emelése szükséges. A vállalkozások 2008 óta szintén növekvő tétellel járulnak hozzá a teljes K+F-ráfordításhoz. A 2017-es 272,5 milliárd forint 52,7 százalékot tett ki.

A javaslat tehát létrehozza az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat központi költségvetési fejezetét, valamint az új fejezetben megalapítja az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat titkársága címet. 2019. augusztus 31. napjáig az MTA által irányított kutatóhálózat intézményeit költségvetési szempontból átsorolja az újonnan létrehozott Eötvös Loránd Kutatási Hálózat fejezetbe. Az eddig az irányítószervi feladatokat ellátó MTA titkársága és ezzel szoros összefüggésben az MTA létesítménygazdálkodási központ irányítószervi feladatellátással arányos előirányzatainak időarányos részét átcsoportosítja az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat titkárságához.

Tisztelt Országgyűlés! Magyarország Kormánya 2010 óta mindig kimagasló figyelmet fordított a kutatás-fejlesztés megfelelő támogatására. Az önök előtt fekvő javaslat is ilyen célokat szolgál, melyhez kérném tisztelt támogatásukat. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  299  Következő    Ülésnap adatai