Készült: 2020.01.23.09:26:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

32. ülésnap (2018.10.18.), 54-56. felszólalás
Felszólaló Hadházy Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 5:42


Felszólalások:  Előző  54 - 56  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HADHÁZY SÁNDOR, a Gazdasági bizottság előadója: Elnök úr, igen, szeretnék élni a lehetőséggel.

ELNÖK: Öné a szó, alelnök úr.

HADHÁZY SÁNDOR, a Gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt órákban a Magyar Nemzeti Bank 2017. évi tevékenységéről, munkájáról volt vita, illetve lett volna vita akkor, ha erről vitázott volna a tisztelt Ház, de úgy látom, hogy ide próbáltak hozni olyan témákat, olyan kérdéseket is, ami valójában nem tárgya, nem része a napirendnek. Megköszönöm alelnök úr nagyon pontos válaszait a szakmai jellegű kérdésekre. Megpróbálok én is néhány kérdést felidézni a vitából. Z. Kárpát Dániel úr vezérszónoki felszólalásában azt állította, hogy a Magyar Nemzeti Banknak deklaráltan nincs árfolyamcélja. Ez természetesen nem igaz. (Dr. Varga László: Most mondta!)

(12.00)

A Magyar Nemzeti Banknak nagyon fontos célja az árstabilitás biztosítása  rendkívül fontos! (Szabó Szabolcs: Az árstabilitás és az árfolyam két különböző dolog, ne keverjétek össze!)

Az infláció kérdésében nagyon fontos az, hogy az inflációt megfelelő szinten tartsuk, és nagyon fontos az, hogy a devizaárfolyamok is kedvezően alakuljanak, és ebben a kérdésben rendkívül fontos, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a kormány közös célként fogalmazza meg ezeket a kérdéseket.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy 2013. március 4-étől tölti be Matolcsy György az elnöki tisztet a Magyar Nemzeti Banknál, és ennek a munkának a következménye az, hogy a magyar gazdaság olyan levegőhöz, olyan segítséghez jutott, amelyet korábban nem kapott meg a Nemzeti Banktól, mégpedig elindult egy növekedési hitelprogram, amelynek keretében a hazai kis- és középvállalkozások juthattak hosszú lejáratú, nulla kamatozású hitelhez. Ezt a lehetőséget a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül biztosította, és természetesen részt vettek benne kereskedelmi bankok is.

Ennek a programnak vége lett 2017 márciusában, de ez nem azt jelenti, hogy akkor ez a fajta lehetőség a magyar vállalkozások számára a jövőben nem áll majd rendelkezésre, ugyanis ezt a szerepet a kereskedelmi bankok fogják a jövőben átvenni, és igenis, a Magyar Nemzeti Bank határozott célja, hogy ez a hitelprogram nagyon minimális módosításokkal, de tovább folytatódjon.

A Gazdasági bizottság ülésén szóba került az is, hogy az országban van egy olyan régió, ez a központi régió, amely e tekintetben is hátránnyal küzdött az elmúlt időszakban. Ígéretet kaptunk arra, hogy a központi régióban is  tehát Budapesten, Pest megye régióban is  elérhetővé válnak ezek a növekedési hitelkonstrukciók.

Nagyon fontos kérdésnek tartom azt, hogy az ország külgazdasági kitettségére való tekintettel az ország államadósságának szerkezete folyamatosan változzon, és ez a változás abszolút pozitív irányú volt az elmúlt időszakban. A nagyon magas kamatozású, rossz lejárati idejű hitelek jellemzően devizában köttettek meg. Ennek a folyamatos átváltása és kiváltása az egyik legfontosabb feladata a Magyar Nemzeti Banknak, és ebben a kérdésben nagyon sikeres teljesítményt nyújtott.

Ma már elmondható, hogy az államadósság hitelei nagyobb részben forintalapúak, kiszámíthatóak, és nagyon fontos az is, hogy a magyar lakosság és a magyar gazdálkodók is jelentős mértékben vásároltak az elmúlt időszakban kötvényeket, amelyek ennek az átalakítását lehetővé tették és felgyorsították.

Tisztelt Országgyűlés! Azt gondolom, hogy a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt évben is nagyon eredményes munkát folytatott. Én abban bízom, hogy a jövőben is a kormány által megfogalmazott célok támogatását fogja az egyik legfőbb feladatának tekinteni, és ezzel az ország gazdasági helyzete is tovább fog javulni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  54 - 56  Következő    Ülésnap adatai