Készült: 2019.10.16.01:11:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

32. ülésnap (2018.10.18.), 4. felszólalás
Felszólaló Hadházy Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Gazdasági bizottság
Felszólalás oka előterjesztő nyitóbeszéde
Videó/Felszólalás ideje 8:26


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HADHÁZY SÁNDOR, a Gazdasági bizottság előadója, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Nemzeti Bank egyik fontos feladata és kötelezettsége, hogy tevékenységéről minden évben beszámoljon az Országgyűlésnek, az Országgyűlés pedig a jogalkotáson kívül felelősséget vállal az ellenőrzési feladatok ellátásáért is. Ennek eleget téve minden esztendőben meghallgatja a Magyar Nemzeti Bank beszámolóját, és dönt annak elfogadásáról. A Gazdasági bizottság  mint a feladat- és hatáskör szerint illetékes bizottság  október 9-i ülésén meghallgatta és megtárgyalta a Magyar Nemzeti Bank elnökének, Matolcsy György elnök úrnak a beszámolóját a 2017-es évre vonatkozóan. A bizottság döntött arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank beszámolója alapján az önök előtt fekvő határozati javaslatot terjeszti a tisztelt Ház elé, amelynek ismeretében az Országgyűlésnek értékelnie kell a jegybank előző évi tevékenységét.

Tisztelt Országgyűlés! A beszámoló alapján a Gazdasági bizottság megállapította, hogy a Magyar Nemzeti Bank B/26. számú, a 2017. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója megfelel a jogszabályban foglalt követelményeknek, alaposan és részletesen beszámol a Magyar Nemzeti Bank feladatairól, monetáris politikájáról és felügyeleti tevékenységéről. A beszámolóban tájékozódhatunk a fizetési és értékpapír-elszámolási rendszerek biztonságos működéséről, illetve a pénzügyi közvetítőrendszerről is.

Az MNB monetáris tanácsa 2018. január 1-jétől bevezette az öt- és tízéves futamidejű kamatcsereeszközt, valamint egy célzott jelzáloglevél-vásárlási programot. A Magyar Nemzeti Bank 2017. évi tevékenysége támogatta az árstabilitás és a makro pénzügyi egyensúly elérését, valamint a gazdaság növekedését. A tartósan alacsony alapkamat, a BUBOR jegyzési rendszer továbbfejlesztése, valamint az irányadó eszközhöz való hozzáférés mennyiségi korlátozása és a forintlikviditást nyújtó finomhangoló FX-swap eszköz aktív használata a hozamgörbe rövid szakaszán laza monetáris kondíciókat és zéró körüli hozamokat teremtett az év során. 2017-ben mind a rövid, mind pedig a hosszú piaci hozamok jelentősen mérséklődtek, ezáltal a háztartási és a vállalati hitelkamatok tovább csökkenhettek. Fontos eredmény a 2017-es évben, hogy a monetáris kondíciók tartós lazítása miatt az állam kamatmegtakarítása elérte a 600 milliárd forintot, 2013 és 2017 között pedig összesítve 1600 milliárd forint kamatmegtakarítás keletkezett.

Tisztelt Képviselőtársaim! A jegybank 2013 óta aktívan támogatja a kormány gazdaságpolitikáját, először a növekedési hitelprogram beindításával, amit majd a növekedéstámogató hitelprogram követett. Ezeknek a programoknak köszönhetően 2017-ben a kis- és középvállalkozások hitelezésében folytatódott a dinamikus bővülés, éves összevetésben közel 12 százalékot tett ki a növekedés üteme. Ez azt is jelenti, hogy tartósan a jegybank által kívánatosnak vélt egyensúlyi szintre emelkedett a kkv-hitelezés bővülése.

Miután a növekedési hitelprogram sikeresen teljesítette a hozzá fűzött célokat, a monetáris tanács döntése értelmében a program szerződéskötési időszaka 2017. március 31-ével lezárul. A növekedési hitelprogram sikerét pontos számok támasztják alá. Az NHP eddigi három szakaszában együttvéve közel 40 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás jutott finanszírozáshoz, több mint 2800 milliárd forint összegben. A program nemcsak a jegybank, hanem Magyarország sikere is, hiszen bővült a foglalkoztatás, és gazdasági növekedés ment végbe. 2017-ben a becslés alapján 101 ezer lakásadásvétel történt országos szinten, amelyhez hozzájárult, hogy a 2017-es évben a minősített fogyasztóbarát lakáshitellel áttekinthető, egyszerű és gyors ügyintézés mellett felvehető, kedvező árazású, fix kamatozású lakáshitelek kerültek forgalomba az év során.

Fontos célunk a továbbiakban is, hogy minél több magyar család saját lakáshoz jusson, hiteleket fix kamatozással tudjanak felvenni, valamint a lakosság kamatkockázata tovább mérséklődjön. A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére elindult az ország pénzügyi szektorának legnagyobb digitalizációs projektje, az azonnali fizetési infrastruktúra kiépítése. Ennek hatására 2019-ben, a program tervezett elindulása után jelentősen csökkenhet a készpénzforgalom, és javulhat a pénzforgalmi szektor versenyképessége.

Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Nemzeti Bank a 2017-es évet is jelentős pozitív eredménnyel zárta. A költségvetés számára a jegybank működése semmilyen terhet nem jelentett, mivel nyeresége 38,3 milliárd forint volt. Ehhez a pozitív eredményhez nagyban hozzájárult a kamateredmény 26,3 milliárd forintos javulása és pozitívba fordulása is. A Magyar Nemzeti Bank eredménytartaléka a 2017. évet követően 200 milliárd forint fölé emelkedett, ami fedezetet jelent az esetlegesen felmerülő kockázatokra.

(9.30)

Tisztelt Ház! A Magyar Nemzeti Bank már 2013 márciusa óta hatékonyan alakítja hazánk, Magyarország gazdaságpolitikáját, hatékonyan működik együtt a magyar kormánnyal. Az elnök úr és az általam elmondottak, valamint a jegybank idei eredményei is alátámasztják, hogy egészséges ütemben fejlődik a magyar gazdaság, dinamikusan emelkednek a bérek, a nyugdíjak megőrzik értéküket, és ez érzékelhető a magyar állampolgárok mindennapjaiban is. A Magyar Nemzeti Bank működése is segíti abban a magyar kormányt, hogy évről évre csökkentse a szocialista kormányok által felhalmozott adósságállományt, bővítse a foglalkoztatást és támogassa a magyar családokat.

A Gazdasági bizottság és a magam nevében is azt mondhatom, hogy a jegybank 2017-ben példásan teljesítette kötelezettségeit. A Fidesz-frakció természetesen támogatja a Ház előtt lévő javaslatot és kérem elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai