Készült: 2020.09.20.18:26:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

78. ülésnap (2007.06.04.), 185. felszólalás
Felszólaló Kovács Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:26


Felszólalások:  Előző  185  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Nem először beszélgetünk már itt a Rába ügyéről. Elég tragikus a helyzet, ugyanis egy évvel ezelőtt, júliusban telt le az utolsó határidő, amikorra az osztrák fél vállalta azt, hogy a Rába habzását, illetve a Rába szennyezését megszünteti. Biztos ön előtt is ismert, illetve a minisztériumi anyagokból mi is tudjuk, hogy öt különböző szennyezőforrás sújtja a Rába vizét. Három bőrgyár a Rába mentén, egy fémüzem szintén a Rába mentén, és a legsúlyosabb környezetterhelő forrás a fürstenfeldi geotermikus erőmű, amelyet európai uniós forrásból építettek fel osztrák barátaink, és a vízvisszasajtolás, amit kötelezően előír nekik az európai uniós normatíva, nem történik meg, direktben a Lapincs folyóba engedik, és ez a 70 tonna só a legsúlyosabb természetszennyező, károsító hatású szennyezés a Rába vizében. Gyakorlatilag ezt a magas sómennyiséget beleengedték a Lapincsba, a Lapincsban az édesvízi élővilág megszűnt teljes egészében, és ezt a sószennyezést már lent mérik Győrnél, a Duna és a Rába találkozásánál is.

Többféle ultimátumot és kérést fogalmaztunk meg az osztrák fél felé, gyakorlatilag egy vállrándítással elrendezték a dolgot. Mint említettem az elején, az egy éve letelt időpont volt az, amikorra azt ígérték osztrák barátaink, hogy különböző szűrő-tisztító berendezésekkel látják el ezeket az üzemeket, és megszüntetik vizeink szennyezését. Nem történt semmi.

Kértem őket, hogy jelöljék ki azt a helyszínt, hogy ha a habot leüríttetjük a Rábán, a gusztustalan szennyeződést jelentő habot legyűjtjük a Rábáról, ahová visszahordhatjuk Ausztriába. Sajnos erre a kérésemre, erre a levélre sem válaszoltak. Van egy kézenfekvő ötlet, hogy arra késztessük őket, hogy jobban odafigyeljenek erre. Az 1930-as években építettek Nicknél egy vízierőművet azért, hogy ha kiszáradásra ítéltetett, mondjuk, a Fertő tó, a Rába vizével fel lehessen tölteni, mint ahogy ötletként felmerült ez a Balatonnál. Egy egyszerű csapmegnyitással valóban elkezdhetnénk a Fertő tó vizének felfrissítését a Rába vizével. Nekem mint megyei védelmi bizottsági elnöknek rendelkezésemre áll, hogy utasítást adjak rá. Talán akkor felfigyelnének arra, hogy igenis súlyos környezetkárosítást hajtanak végre.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Felszólalások:  Előző  185  Következő    Ülésnap adatai