Készült: 2020.09.25.03:12:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

5. ülésnap (2006.06.19.), 174. felszólalás
Felszólaló Kovács Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Sport- és turisztikai bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 5:27


Felszólalások:  Előző  174  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS FERENC, a sport- és turisztikai bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném képviselőtársam véleményét kicsit azért árnyaltabbá tenni, mert sajnálatos módon az írásban kiküldött anyag, az elénk beterjesztett anyag, a miniszterelnök úr által és a miniszter úr által előadott anyagok hasonlítanak egymásra, de nem ugyanazok voltak. Nagyon jó lett volna - és ez elhangzott bizottsági ülésen is -, ha esetleg egy hatástanulmányt kaphattunk volna, amelyen bebizonyítja a kormány, hogy ezekkel az intézkedésekkel mikor és mit fog elérni. És nem véletlen, hogy valamennyi ellenzéki képviselő, aki bármelyik bizottságban dolgozott, nem véletlenül fogalmazta meg azokat az aggályait, amelyek a beterjesztett törvénycsomaggal kapcsolatban megfogalmazódhattak.

Az első és legfontosabb az, hogy reformnak nevezni a zsebek kisöprését kicsit nagyvonalú gesztus. Kérem szépen, itt semmi másról nincs szó, semmiféle reformról nincs szó, drasztikus adó- és járulékemelésekről van szó. És ennek sajnos mai napig nem láttuk azt a tanulmányát, amely bebizonyítaná, hogy ezekkel mit fog elérni az állam, az államháztartás céljából a kormány; a minisztérium képviselői ügyesen kikerülték a válaszadást, hogy hol vannak a hatástanulmányok, mert nincsenek. És komolyan mondom, ott is elhangzott a bizottságban, ha önök felelősségteljességet várnak el tőlünk, meg önmaguktól is a választópolgárainkkal szemben, akkor feltétlen szükség lenne arra, hogy felelősségteljes anyagok kerüljenek elénk, és nem utolsó pillanatban, nem egy nappal később, s nem itt kell meghallanunk a legújabb és még újabb változatát a miniszterelnök úrtól és a miniszter uraktól az adott témaköröknek.

Engedjék meg, hogy én az idegenforgalmat érintő részével foglalkozzam. Az idegenforgalom részéről már régóta megfogalmazódott a szakmában az a kérés - és itt hamis állítás az európai jogharmonizáció -, hogy a magyarországi piaci helyzetben részt vevő idegenforgalmi, vendéglátó-ipari vállalkozások ugyanolyan kondíciókkal bírjanak adózás szempontjából is, mint uniós vetélytársaik. Elhangzott, hogy az Európai Unióban 5-7 százalék az ezen területen levő áfakulcsok léptéke, most ezt fogja megemelni a kormány 15 százalékról 20 százalékra, ezzel abszolút hátrányos versenyhelyzetbe hozva a hazai vállalkozásokat. Arról már nem is beszélve - szintén elhangzott -, hogy jönnek az energiaár-emelések is, az energiaár-emelések magukkal hozzák a környezetterhelési díjak emelését is, és ezek együttesen viszont már olyan, árban nem érvényesíthető terhet rónak a vállalkozásokra, ami sok idegenforgalmi vállalkozásnak a létét is veszélyezteti.

És ezek való igaz tények, ugyanis ezt nemcsak mi fogalmaztuk meg, hanem a szakmai szövetségek, szakmai szervezetek is. És higgyék el, hogy elsősorban a szakmai szervezetek nevében fogalmaztuk meg azt az álláspontunkat, hogy a minimálbérnek például a dupla összegű adóztatását vezetik be, hogy ez hátrányos helyzetű térségekben mit fog jelenteni a mikro- és közepes vállalkozások részére, hogy ezt valaki felmérte-e, végiggondolták-e, hogy mi lesz ennek a következménye, nem csak az idegenforgalom területére, természetesen, de arra is fontos megnéznünk, hogy mit fog ez okozni. Ez az adóemelési csomag, egyáltalán a magyarországi idegenforgalmi piac értékesítési lehetőségét mennyire fogja rontani? Fogja-e befolyásolni például azt, hogy az ideérkező vendégeknek az árak színvonala miatt nem lesz-e kedvük esetleg más irányba venniük az irányokat?

A belföldi turizmust érintően elhangzott az, hogy az üdülési csekk támogatási körét megváltoztatták. A közelmúltig arról szólt a történet, hogy már mozijegyet is lehet jóformán üdülési csekkel venni. Most azt mondják önök, hogy lehet, csak adózni kell utána. Na, de kérem, ez volt a motorja a belföldi turizmusnak, most ezt megadóztatják, akkor mi a túrónak vegyen bárki is üdülési csekket a dolgozóinak vagy saját vállalkozásában azoknak, akiknek ilyet kíván adni?! (Babák Mihály: Akkor be kell fejezni.) Igen. És hogy mennyire komoly ez a probléma, ez körülbelül 400 ezer ember munkahelyét érinti ma Magyarországon, azokat a kis- és közepes vállalkozásokét, akik valamilyen úton-módon az idegenforgalom területén, a vendéglátás területén valamilyen szolgáltatást nyújtanak.

Eleve elhibázottnak tartjuk azt, hogy év közben adótörvényeket változtatnak. Általában egy tisztességes vállalkozás egy évre előre végiggondolja, hogy mit szeretne elérni, ehhez milyen eszközöket és milyen pénzügyi lehetőséget kell megoldania. Egy év közbeni adóváltoztatás felborítja az egész rendet, és ez a kiszámíthatatlanság is hozzájárul ahhoz, hogy csődbe mehetnek vállalkozások, vállalkozók. Végiggondolták-e azt, hogy hány vállalkozásnak és vállalkozásokban levő alkalmazottnak kell majd esetleg munkanélküli-segélyt biztosítani vagy nyújtani, ha ezeket a törvényeket önök meghozzák? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

(21.50)

Egy és a legfontosabb: Kóka miniszter úr azt mondta, hogy irigyel minket a Nyugat, irigyel minket a világ. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Higgyék el, én nem irigylem önöket, mert önöket, illetve azokat, akik ezeket mondták, hogy dübörög itt a gazdaság, lendületben az ország, azokat legfeljebb a rinocérosz és az elefánt irigyli az arcukon levő bőrért.

Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban. - Dr. Géczi József Alajos: A vége kicsit kemény volt.)
Felszólalások:  Előző  174  Következő    Ülésnap adatai