Készült: 2020.09.19.01:31:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2008.05.26.), 168. felszólalás
Felszólaló Kovács Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  168  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. (Zaj. - Az elnök csenget.) Tisztelt Államtitkár Úr! Pár hete a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, amely az önök által vezetett minisztérium felügyelete alá tartozik, több mint 40 milliós bírságot szabott ki Boba község önkormányzatára.

Bobán, mint sok más Vas megyei településen, nincs csatorna, ezért a szennyvizet évek óta - más lehetőség nem lévén - egy, a falu határában lévő gödörbe eresztik le. Erre az önkormányzatnak nincs és a vonatkozó kormányrendelet értelmében nem is lehet engedélye. A bírság, amit az önkormányzat kifizetni nem tud, köztartozásnak minősül. Ez mindenféle pályázati lehetőségnél kizáró ok. Így még a lehetősége is megszűnik a településnek, hogy valamilyen módon pénzhez jusson. A 70 éves vállalkozó, aki az önkormányzat megbízásából évek óta szállítja a szennyvizet, 142 milliós büntetést kapott, amelynek kifizetése szintén lehetetlen.

Az önkormányzat helyzete rég megoldatlan. A közeli szennyvíztisztítók nem hajlandók befogadni a szennyvizet, amely javarészt a falu közintézményeiből származik, messzebbre szállítani a település anyagi helyzete miatt nem tudja. A csatornázást félreeső földrajzi helyzete és 800 fős lélekszáma miatt önállóan megvalósítani nem tudta. A település az illetékes minisztériumtól többször kért segítséget, de még használható tanácsot sem kapott.

Tisztelt Államtitkár Úr! Véleményem szerint a képviselőket, polgármestereket azért választják meg, hogy a lakosok érdekeit képviseljék, mindenféle körülmények között. Ön az érintett önkormányzat és a polgármester helyében mit tett volna, hogy a falu közintézményei zavartalanul működhessenek, hogy a lakosoknak ne kelljen szennyvízszállításért havonta 25-30 ezer forintot fizetniük?

(16.40)

Milyen segítséget tud nyújtani a kormány Bobának és a száznál is több hasonló helyzetben lévő Vas megyei településnek, ahol egy névtelen feljelentés azonnal ugyanilyen körülményekkel járna?

Várom őszinte válaszát. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  168  Következő    Ülésnap adatai