Készült: 2021.05.16.17:14:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

81. ülésnap (2015.06.08.), 325. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács László György (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:26


Felszólalások:  Előző  325  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Köszönöm szépen, hogy a záróvitában is részt vesz és meghallgatja mindazokat, amelyek itt a bizottság részéről, illetve még a képviselők részéről elhangzanak.

Itt szóba kerültek az imént a népegészségügyi célok, amelyek nagyon fontosak. Ezzel azonban egy nagyon picit ellentétes az az európai uniós irányelv, amit egyébként a Népjóléti bizottság módosítása alapján a Törvényalkotási bizottságon volt szerencsénk először tárgyalni. Lényegében ez a dohányzást, illetve a dohányzásnál a fogyasztói csomagokat érintő kiszerelésnek a szabályait jelentette. Maga ez az irányelv rengeteg sok paramétert meghatároz a dohányzással kapcsolatosan, egyrészt a dohány összetevőivel kapcsolatban, hogy mivel ízesíthető, mivel dúsítható, milyen méretűnek kell lennie egyes dobozoknak, miből készüljenek, de itt a legfontosabb változás, ami népegészségügyi szempontból lehet, hogy hátrányos következményeket fog magában hordozni, az a 20 szálas fogyasztói csomagnak a megjelenése, ugyanis a 19 szálról ismételten 20 szálra fog változni.

Mondjuk, az szintén egyébként egy jó irány ‑ és talán ennyiben dicsérhető az irányelv ‑, hogy ki fog vonni olyan extra adalékokat ezekből a dohánytermékekből, amelyek például vitaminnal dúsítva vagy különböző ízesítéssel dúsítva kerültek eddig is a boltok polcaira.

Rossz hír azonban azoknak, akik mentolos cigarettát szívtak, hogy 2020-tól a mentolos cigaretta nem lesz megtalálható a piacon. Egyébként 16 százalékos piaci részesedése van ennek a cigarettatípusnak, tehát egy elég komoly átrendeződés lesz addigra a piacon. Az egy érdekessége volt tehát, hogy egy ilyen irányelv folytán a salátához még egy kis salátát kellett adni, és még egy kicsivel módosítani azt, amit eredetileg a kormány behozott.

A Jobbik mindig következetes és elkötelezett volt a dizájnerdrogok tiltása és a dizájnerdrogok elleni hatékony fellépésben. Ezt többször egyébként a kormány részére folyamatosan artikuláltuk. Támogatásukról biztosítottak minket, és mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az őszi salátatörvény tárgyalásakor jómagam is feltüntettem olyan vegyületeket, amelyek most visszaköszönnek és rákerültek arra a bizonyos C-listára. Tehát próbálja a kormány is és próbálják a hatóságok is a lépést tartani az egyébként irdatlan tempóval fejlődő, általában keleti, távol-keleti laborokkal. Ebben még hatékonyabb fellépést kértünk a kormánytól, ezen véleményünket egyébként kifejeztük a Törvényalkotási bizottságban, és kifejeztük egyébként az általános vitában is.

Én nem kívánok ‑ ahogy itt előttem többen foglalkoztak ‑ a generális problémákkal foglalkozni, hogy mi az, ami az egészségügynek a vállát nyomja, úgy gondolom, hogy arra még lesz kellő tér, arra még lesz kellő keret, és eddig is nagyon sok helyen és nagyon sokszor elmondtuk, és nagyon sok mindenben kellett a kormánynak természetesen meghallgatnia az álláspontunkat.

A tavaszi egészségügyi salátatörvénnyel kapcsolatosan az előnyöket, a hátrányokat, a kihívásokat elmondtuk az általános vitában, a Jobbik Magyarországért Mozgalom álláspontja ezáltal ismert. Ezt a salátatörvényt, a tavaszi egészségügyi salátatörvényt a Jobbik támogatni fogja, tehát a párt támogatását élvezi. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  325  Következő    Ülésnap adatai