Készült: 2021.05.12.12:10:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

81. ülésnap (2015.06.08.), 227. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács László György (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  227  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő javaslat preambuluma fogalmazza meg azokat a célokat, hogy miért is van a javaslatban foglaltakra szükség. Ezzel a Jobbik egyébként maradéktalanul egyetért. A cél tehát az, hogy a családon belüli erőszak felszámolásra kerüljön, a nők elleni erőszakot hatékonyan megakadályozzuk, nagyon is fontos, de a megoldási javaslat még talán így is hiányos. Fontos, hogy ne tegyünk indokolatlan különbséget erőszak és erőszak között, terjesszük ki így a család valamennyi tagjára, legyen ő a várományosa egy családi pozíciónak, a családi áldásnak, vagy legyen aktív tagja, vagy legyen akár férfi vagy női tagja a családnak, kiterjesszük rájuk is.

Így például a családon belüli erőszaknál méltatlanul nem esik szó az abortusz kérdéséről, ahol sajnos a legvédtelenebb, a legkiszolgáltatottabb, legártatlanabb személyek, akiket a jog egyébként védene, esnek áldozatul a családon belüli erőszaknak. Az elmúlt évszázadban 6 millió magyar magzat nem tudott megszületni, erre a számra mindig emlékeznünk kell.

De figyelni kell a férfiak elleni erőszakra is, márpedig a családon belüli vitákban, a családon belüli úgynevezett házastársi játszmák keretében nagyon sokszor esik a férfiaknak is bántódásuk. Erre is ki kell terjeszteni.

Éppen azért is lenne szükség erre, mert maga a preambulum is így nyilatkozik és fedi le ezt. Azt írja, hogy az Országgyűlés elítéli az erőszak minden formáját, ezek közül is különösen azokat, amelyekben fizikai és érzelmi szempontból védtelen nők, gyermekek az áldozatok. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Jobbik sem kér többet, mint azt a higgadtságot és azt a kiterjesztő értelmezést, amelyben el kell indulni, és amely irányába lépni kell.

Itt lenne az idő, hogy a kormány is félretegye ebben a kérdésben az arroganciát, és jól mérlegelve az elhangzottakat, legyen az akár a liberálisabb pártok, legyen az a baloldal vagy akár a Jobbik részéről, terjessze ki abba az irányba, amit a Jobbik javasol, így a magzatoknak az Alaptörvényből eredő védelmére is ezen irányban a védelmet, így a Jobbik javaslatát mindkét irányban úgy, hogy erőszak és erőszak között különbséget ne tegyünk. Ezt javasoljuk. A Jobbik egyébként tartózkodni fog a javaslat szavazásakor. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  227  Következő    Ülésnap adatai