Készült: 2020.03.31.21:59:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

99. ülésnap (2003.10.27.), 166. felszólalás
Felszólaló Gyárfás Ildikó (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  166  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GYÁRFÁS ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Tavaly augusztus közepén felhőszakadásszerű esőzés pusztított Észak-Magyarországon, amely érintette Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyék egy részét. Néhány nap, Cserehát térségében néhány óra alatt több havi csapadék mennyiségének megfelelő víz zúdult a vidékre. Az áradás komoly veszélyhelyzetet idézett elő: több méteres magasságban és igen nagy sebességgel folyt a víz.

Szerencsére a katasztrófavédelem szakemberei, a tűzoltóságok, az érintett települések önkormányzatai, lakossága összehangoltan és szakszerűen végezték a védekezési feladatokat, így emberéletben nem esett kár. Bár az áradás a települések nagy részén órák alatt levonult, így Halmaj település kivételével tartós védekezésre nem került sor, a víz óriási rombolást végzett: tönkrementek az utak, a hidak, a mezőgazdasági termények, több magántulajdonú és önkormányzati lakás és egyéb épület romba dőlt vagy súlyosan károsodott.

Több ízben ejtettünk már szót az Országgyűlésben arról, hogy a kormány milyen helyreállítási feladatokról és finanszírozásról döntött, azonban úgy vélem, egy év elteltével illik visszatérni arra, hogy hogyan áll a végrehajtás, megnyugtatóan rendeződött-e a tél beállta előtt a károsult lakosság sorsa. Tisztelettel kérdezem tehát az államtitkár urat, hogy hol tart - elsősorban a Cserehát térségében - a tavaly augusztusban bekövetkezett felhőszakadás okozta károk felszámolása, különös tekintettel a lakossági és önkormányzati tulajdonú lakóépületek helyreállítására.

Várom államtitkár úr válaszát. Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  166  Következő    Ülésnap adatai