Készült: 2020.09.27.19:00:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

42. ülésnap, 152. felszólalás
Felszólaló Ungár Péter (LMP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:54

Felszólalások:  <<  152  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

UNGÁR PÉTER (LMP): Köszönöm a szót. Azt mindannyian tudjuk, hogy az emberi erőforrások minisztere foglalkoztatja a tiszti főorvost, önöknek felel. A tiszti főorvos, amikor a legutóbbi légszennyezettségi adatokat publikálta, azt mondta, hogy azt javasolja a budapesti polgároknak, akik a légszennyezettségben élnek, hogy minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, kerüljék a kültéren végzett aktív testmozgást, fizikai munkát. Amikor ezt mondta, úgy 20 fok volt.Az lenne először a kérdésem államtitkár úrhoz, hogy mi az álláspontja a tiszti főorvos ezen kijelentéséről, és ő is azt tanácsolja-e azoknak az embereknek, akiknek a légszenyezettség problémát okoz, hogy maradjanak otthon.

Tovább szeretnék menni, ami korábban már elhangzott erről, azt nem szeretném megismételni, Budapest viszont különösen rossz helyzetben van az országban a levegőszennyezettség terén. Az a helyzet, hogy Budapesten több ember hal meg egy főre lebontva, mint bármelyik más vidéki városban a levegőszennyezettség miatt. Ezt kétféleképpen lehetne alapvetően megállítani. Az egyik, ha csökkentenék az autóforgalmat. Kérem, válaszoljon arra, hogy támogatja-e a Fidesz a dugódíj bevezetését, amit az LMP amúgy támogat, amiről korábban összevissza több álláspontot is megfogalmaztak egy évben belül. Illetve terveznek-e bármit azért, hogy Budapesten nőjön a zöldfelületek aránya? Jelenleg 0,3 négyzetméter zöldfelület jut egy erzsébetvárosi lakóra. Ha az egy főre jutó zöldfelületet nézzük, akkor Budapest az egyik utolsó az Európai Unióban.

Van-e bármilyen tervük arra, hogy csökkentsék a légszennyezettséget, azon kívül, hogy a budapestiek otthon maradnak egész évben? Van-e bármi tervük arra, hogy a fűtés-korszerűsítésre vagy a lakásszigetelésekre költsenek, ahelyett, hogy minden egyes fát, amit látnak, kivágjanak, és egy olyan lebetonozott Budapestet csináljanak, ahol senki számára nem marad élhető levegő, és komoly közegészségügyi kockázatot okoz? Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Felszólalások:  <<  152  >>    Ülésnap adatai