Készült: 2019.12.12.20:40:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2010.12.13.), 378. felszólalás
Felszólaló Ékes József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 7:36


Felszólalások:  Előző  378  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Igen. Köszönöm, elnök úr, a szót, és köszönöm minden frakciónak a támogató hozzászólását, bízva abban, hogy a holnapi napon ezt a szavazatukkal is meg fogják erősíteni.

Nem véletlenül kezdtem ott, hogy ezen települések, tehát a 27 település már '91-ben létrehozta a saját szövetségét, tehát ez a 27 település, amikor a rendszerváltás bekövetkezett, már utána együtt kívánt működni, hisz maga a Somló ad egy olyan varázst, olyan vonzást ezeknek a településeknek, hogy már ők akkor rádöbbentek arra, hogy az együttműködésben rejlik a települések lehetősége.

Nem véletlen, és nem akartam politikai síkra terelni a dolgot, Pál Béla képviselőtársam is belement egy kicsikét a politikába, de szeretném jelezni, hogy '96-tól 2002-ig az összes településen, ezen 27 település mindegyikén megtörtént a gázberuházás. Akkor volt a Somlón nagyon sok beruházás, Taposó-kút, Margit-kápolna, utak készítése, három település csatornázása, lehetne sorolni tovább, tizenegy templom felújítása, és 2002 után valami oknál fogva ennek a kis szubrégiónak a fejlesztése, azt lehet mondani, hogy elmaradt. Egyedül Devecserben történt meg egy iskolafelújítás 260 millió forintos költségkeretből. Az összes többi kistelepülésnél - hisz kistelepülésekről van szó - semmiféle olyan fejlesztés nem történt, ami esélyt adott volna ezeknek a településeknek arra, hogy tovább tudjanak fejlődni. Körülbelül nyolc településnek volt bent folyamatosan pályázata csatornázásra, sorra le lettek verve. A somlóvásárhelyi iskola háromszor adta be a pályázatát - az 1800-as években épült a somlóvásárhelyi iskola -, sorra le lett verve.

De szeretném tovább ezt a dolgot úgy fokozni, hogy a 2007. évi rossz parlamenti döntés után azt lehet mondani, hogy a társulási ülések döntő többsége sikertelen volt, vagy éppen úgy vált sikeressé, hogy az 50+1 százalék, vagy az az egy település részt vett azért, mert az utolsó napirendi pont épp egy normatíva támogatásának a kérdése volt. Így nem lehet településeket irányítani!

Egészen biztos, hogy ennek lesz rezüméje, mert ezt én már megszoktam, hogy hetente téma vagyok az Ajkai Szóban mint parlamenti képviselő. A múlt héten is volt egy ilyen, hogy megosztó vagyok, mert... Na, itt a megosztásról lehetne beszélni egyébként, nagyon is keményen lehetne beszélni, mert ha az elmúlt időszakban megosztotta valaki a településeket, az nem én mint parlamenti képviselő voltam, hanem, azt hiszem, teljesen máshol kell keresni ezt a problémát.

De szeretném úgy rendbe rakni ezt a dolgot, hiszen egy parlamenti képviselő nemcsak egy városnak a megválasztott parlamenti képviselője, hanem 37 településnek, és ott, ahol 28 település képviselő-testülete úgy dönt, hogy le kíván válni, mert nem kíván a továbbiakban együttműködni egy olyan rendszerben, amely tulajdonképpen hátrányos helyzetbe hozza őket, azt hiszem, ezt a parlamentnek is meg kell értenie, mert erről szól a történés, erről szól maga a kistérségi társulások alakítása is, tehát a lehetőséget, esélyt meg kell adni.

A másik, ami nagyon fontos kérdés, hogy ez a 27 település valóban egy szövetségben együttműködött, és bizonyította a feudális vásárokkal a Somló környékén, a Somlói Napokkal, a Kiscsőszi Pajtafesztivállal, a Somló Hangjával. Ezek a települések adtak tulajdonképpen a térségnek, a megyének, az országnak egy olyan nemzetközi rangot és hírnevet, amire a határon túlról is érkeztek fellépők, és érkeztek turisták is. Tehát ezek a települések igenis életképesek.

De nézzük a valós történetet! Ha a 2010-es évet nézzük, akkor Ajka városában 10 százalék a munkanélküliség. Nézzük meg a térség munkanélküliségét! Ezen településeknek a döntő többségében 20 százalék fölött van a munkanélküliség, mert a fölött van a munkanélküliség. Tehát amikor arról van szó, hogy egy város felelős az agglomerációjáért, akkor felelős azért is, hogy ezek a települések nem kerülhetnek abba a helyzetbe, hogy a 27 településből megközelítőleg 23 település, azt lehet mondani, hogy fokozottan hátrányos helyzetű településsé csúszott le. Ez a szomorú ebben az egészben, képviselőtársam, hogy ide csúsztak le, és talán most ezzel meglesz egy-egy településnek az esélye, hiszen hatalmas a munkanélküliség, maga a közművek ellátottsága is nagyon gyatra ezeken a településeket, a közúthálózatokról nem is beszélve; van olyan település, amelyikre jóformán be sem lehet most már menni.

(1.00)

Tudnék én példát mondani, hogy melyik településekre kellene ellátogatni önnek is, képviselőtársam, hogy adott esetben meggyőződjön arról, hogy milyen mértékben leromlott ezeknek a településeknek az állaga. Talán azzal a besorolással, hogy fokozottan hátrányos településekké, térségi társulássá fog válni, megkapja azt az esélyt, hogy bizonyos pályázatokhoz nem kell neki önerőt felsorakoztatni. Mert a legnagyobb problémája ezeknek a településeknek az volt egyébként, hogy a 27-ből legalább 15 vagy 18 település állandó jelleggel önhikis állapotban volt. Ezt ön is nagyon jól tudja, képviselőtársam, mert ön is találkozott az elmúlt nyolc év folyamán ezzel sorra, akár Nagypirit, Kispirit, lehet sorolni, Vid, Somlóvecse és az összes többi települést, ezek mind sajnos önhikissé váltak. Tehát esélyük sem lett volna arra, hogy adott esetben uniós forrásokból, ha hozzá kell rakni az önerőt, meg tudták volna valósítani. Mert erről szólt a történés.

És 2007-ben is dettó ugyanerről szólt a történés, csak akkor önöknél volt egy politikai erő, amely politikai erő tulajdonképpen lenyomta ezt a kezdeményezést, és nem értették meg kellőképpen, hogy ha ezeknek a településeknek megadjuk azt a jogot, hogy önálló társulást hozzanak létre, akkor a 27-ből 24 fokozottan hátrányos település eléri azt a lehetőséget, hogy az uniós forrásokhoz nem kell önerőt biztosítani. Ezzel is már az esélyüket növeltük volna akkor is a településeknek. És azt hiszem, itt lezárom, mert nincs értelme tovább ezt adott esetben fokozni.

Köszönöm még egyszer mindenkinek a támogatását, és kérem önt is, amikor adott esetben ebben a kérdésben nyilatkozik, vagy a kollégája nyilatkozni fog, polgármester úr nyilatkozik, akkor ne a támadás legyen ennek az érzékeltetése a médián keresztül, hanem az, hogy esélyt adtunk 27 településnek, hogy ez a 27 település valóban azzal a '91-es összefogással, amivel elindult ez a 27 település, révbe tudjon érni, fejlődni tudjon, és ez a közös eredményünk lesz, mindannyiunk közös eredménye lesz.

Köszönöm még egyszer a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  378  Következő    Ülésnap adatai