Készült: 2021.03.05.07:44:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

265. ülésnap (2017.12.11.), 344-346. felszólalás
Felszólaló Kara Ákos (Fidesz)
Beosztás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 2:39


Felszólalások:  Előző  344 - 346  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARA ÁKOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: (A mikrofonja nem működik.) Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr!

ELNÖK: A kártyája benn van?

KARA ÁKOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: (A kártyáját megigazítja.) Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat turizmust érintő rendelkezéseivel kapcsolatosan fontos végül még egyszer hangsúlyozni, hogy azért került sor erre a szabályozásra, mert fontos szerepet játszik Magyarország és egyáltalán az Unió életében is a turizmus mind gazdasági értelemben, mind más tekintetben is. A csomagban értékesített szervezett utazások, üdülések és társasutazások jelentős arányt képviselnek az utazási piacon.

Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslattal kapcsolatos viták, illetve várakozások egy irányba mutatnak, hiszen az a szándéka e törvényjavaslatnak, hogy védje a fogyasztókat, védje az utazókat. Az utazási szolgáltatások piacán lezajlott változásokhoz kell igazítanunk a jogszabályokat, növelnünk kell az utazók védelmét, növelnünk kell az átláthatóságot, és erősítenünk kell mind az utazók, mind a tisztességes kereskedők, tisztességes értékesítők tekintetében a jogbiztonságot.

Valóban, uniós irányelvhez is kötődik a módosítás, amelynek megfelelően a törvényjavaslatba új fogalmi meghatározások kerülnek be az utazásszervezői, utazásközvetítői tevékenységgel kapcsolatban.

(18.50)

Törvényi szabályozás fogja tartalmazni az utazási csomag megbontásának tilalmát annak érdekében, hogy a fogyasztói jogok hatékonyabban érvényesüljenek. Azt gondolom, hogy ez a legfontosabb része ennek a törvényjavaslatnak. A fizetésképtelen szolgáltatók által okozott károk elkerülése, valamint az utazási piac stabilitása és az utazók magasabb fokú védelmének biztosítása érdekében a meglévő vagyoni biztosíték mellett az utazóra mint kedvezményezettre kötött kötelező biztosítás bevezetése indokolt. Ez a biztosítás lehetővé teszi a befizetett előlegek és a teljes díjak nagyobb arányú visszafizetését az utazók részére.

Tisztelt Országgyűlés! Köszönjük szépen a törvényjavaslat vitájában elhangzott felszólalásaikat, és kérjük, hogy a holnapi zárószavazáson támogatni szíveskedjenek a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  344 - 346  Következő    Ülésnap adatai