Készült: 2021.03.03.06:36:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

229. ülésnap (2017.05.30.), 32. felszólalás
Felszólaló Kara Ákos (Fidesz)
Beosztás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:16


Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARA ÁKOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt előterjesztő Képviselő Urak! Nem először hallhatják tőlem itt a parlamentben, hogy a jelen és a jövő a digi­tali­zá­ció­ról szól, a digitalizáció egyre meghatározóbb eleme mindennapjainknak. A fejlődés rohamos, megállíthatatlan. Mobiltelefonja szinte mindenkinek van, ezek egyre inkább, szinte kivétel nélkül okos­ké­szü­lé­kek. A legtöbb magyar család rendelkezik valamilyen kábeltelevíziós előfizetéssel az otthonokban, aki szeretné, akár több száz csatorna műsorát is tudja nézni. A technológia fejlődésének köszönhetően ráadásul egyre jobb minőségben teheti ezt; ugyanez igaz az internetre is.

A kormány elkötelezett abban, hogy 2018 végéig minden olyan háztartás, amely igényli, vezetékes vagy vezeték nélküli szupergyors internethez tud majd csatlakozni. Ez a digitális fejlődés tehát megállíthatatlan, és a magyar emberek is egyre több és egyre jobb minőségű szolgáltatásokat vehetnek és vesznek igénybe. Ez fontos, örvendetes tény és a fejlődés irányába mutat. Nem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk a fogyasztói jogokról ezen a területen sem.

Jelzem önöknek, hogy természetesen nemcsak a digitalizáció tekintetében, tehát a digitális fogyasztóvédelem, hanem más tekintetben is a kormány a fogyasztóvédelmi feladatokat kiemelt jelentőségűnek tekinti. Azért tekinti annak, mert valóban sok esetben kiszolgáltatott helyzetben vannak a magyar családok, a fogyasztók, és ezért, csak utalni szeretnék rá, hogy a kormány eredményes fellépésének köszönhetően például a hagyományos fogyasztóvédelem tekintetében is, a termékbemutatók, árubemutatók tekintetében is jelentősen sikerült előrelépni, és önök tudhatják, hiszen a kormány világosan megfogalmazta az év elején, hogy a fogyasztóvédelem tekintetében az elektronikus kereskedelem, tehát a robbanásszerűen növő internetes kereskedelem áll a fogyasztóvédelem ez évi középpontjában.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tehát nem szabad megfeledkeznünk a digitális területen sem a fogyasztói jogokról.

(11.20)

A szolgáltatóknak tiszteletben kell tartani az előfizetők jogát, tilos az előfizető megtévesztése, megkárosítása, kiszolgáltatott helyzetük kihasználása.

A kormány számára a hírközlési fogyasztók védelme tehát kiemelt fontosságú, és úgy gondoljuk, hogy az ágazat sikere és a digitalizáció kiteljesedése érdekében meg kell erősíteni a fogyasztói jogokat. A Balla György és Kucsák képviselőtársunk által benyújtott törvényjavaslat is ebben a szellemiségben íródott. Képviselőtársaim, ahogy ez elhangzott, az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosításával több ponton erősíteni javasolják a hírközlési fogyasztók jogosultságait, csökkentve ezáltal a kiszolgáltatottságukat a szolgáltatók felé. Ilyen fontos javaslat például a legfeljebb egyéves hűségidő bevezetése, az előfizető számára előnytelen vagy előnytelenné váló szerződés könnyebb megszüntetésének a lehetősége.

Tisztelt Képviselőtársaim! E javaslatok irányával a kormány egyetért. Ahogy korábban jeleztem önöknek, a hírközlési fogyasztók védelme kiemelt kormányzati cél, és ezt minden lehetséges eszközzel biztosítanunk kell. Nem engedhetjük meg, hogy az ezen a területen működő gigacégek, nagy szolgáltatók kedvezőnek tűnő feltételekkel úgy láncolják magukhoz évekre a fogyasztót, hogy közben kényükre-kedvükre változtathassanak az előfizetési feltételeken. A hírközlési piacon valódi versenyre van szükség, ahol a magyar fogyasztó, a magyar családok az elsők, és szabadon választhatják ki a számukra legelőnyösebb piaci ajánlatot. Köszönöm tehát, köszönjük az előterjesztőknek az erőfeszítésüket, valamint a benyújtott törvényjavaslatot.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány tehát egyetért az előttünk lévő törvényjavaslat irányával és szellemiségével. Fontos, hogy bizonyos pontosításokat, jelzett módosításokat meg tudjunk tenni, hogy a törvények módosításával erősödjön a fogyasztók helyzete, és a feltételek előnyösebbek legyenek a számukra. Semmilyen körülmények között nem engedhető meg az árak emelkedése, ezért élni kell minden, a független hatóságok kezében lévő eszközzel annak érdekében, hogy ezek az új szabályok ne eredményezzenek indokolatlan és összehangolt áremelést. Továbbmegyek: amennyiben az árak elleni harcban a törvényes hatósági eszközök esetleg elégtelenné válnak, úgy a kormány kész további szabályozási felülvizsgálatra, újbóli parlamenti tárgyalásra is.

Azzal is tisztában van a kormány, tisztelt képviselőtársaim, hogy a mostani javaslathoz hasonló, a gigacégeket, illetve a jelentős piaci szolgáltatókat, ezeket a vállalkozásokat érzékenyen érintő, de a fogyasztókat támogató jogi szabályozásnak ki kell állnia a brüsszeli próbákat is adott esetben. Így kell lenni abban az esetben is, ha Brüsszelben egy rosszindulatúan megtett feljelentést követően, adott esetben kötelezettségszegési eljárás esetén is ki kell állni majd a próbát.

Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, mindezeket azonban fel kell vállalnunk, érdemes felvállalnunk, mert a digitalizáció nyerteseinek a magyar embereknek, a magyar vállalkozásoknak kell lenniük. És a magyar emberek, a magyar családok, a magyar vállalkozások csak úgy lehetnek a digitalizáció nyertesei, ha kiemelt védelmet kapnak a náluknál erősebb piaci szereplőkkel szemben.

Köszönöm szépen a figyelmüket, köszönöm szépen az előterjesztőknek a benyújtott törvényjavaslatot. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai