Készült: 2020.04.05.05:37:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

32. ülésnap (1998.11.20.), 124. felszólalás
Felszólaló Dr. Varga László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:40


Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VARGA LÁSZLÓ (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez év októberében Budapest főpolgármestert választott, és a kampány során a Magyar Szocialista Párt elnöke kijelentette, hogy ők a jelöltjüket visszavonják, és támogatni fogják a Szabad Demokraták Szövetségének jelöltjét. Ezért nem is szólnék, ez egy párt belügye. Azonban hozzátette azt: azért teszik ezt, nehogy egy jobboldali jelölt kerüljön a főpolgármesteri székbe.

A főpolgármester meg is nyerte a választást, különös köszönettel a médiának, amely a Szabad Demokraták Szövetségét a rendszerváltozás óta nebáncsvirágként kezeli; a kormányzatban már részt vettek '94-'98 között, négy év alatt, rengeteg, tengernyi hibával nem kaptak annyi bírálatot, mint pár hét alatt a Fidesz-Magyar Polgári Párt. De ez az ő dolguk, ezzel nem akarok foglalkozni, a rádió torzító politikai híreivel majd egyszer később fogok foglalkozni.

A Magyar Szocialista Párt elnökének kijelentése azonban megdöbbentő. Egyrészt azért, mert visszahozza a 40 éves elnyomásnak azt a szellemiségét, hogy csak bizonyos baloldaliak kaphatnak közéleti tisztséget, más szóba sem jöhet, és kizár olyanokat is, akik esetleg alkalmasabbak, mint az ő jelöltjük. De meglepő azért is, mert veszélyezteti az egyenlőségesély elvét, ami a demokráciából következik. Nem utolsósorban meglepő, hogy az Országgyűlés helyén a rendszerváltozás óta én még nem hallottam, hogy mik azok a különleges baloldali értékek, amelyek feljogosítják arra, hogy kizárólagosságra törekedjenek, és másokat be sem engednének a közéleti tisztségekbe.

Véleményem szerint, bármennyire is változik körülöttünk a világ, vannak örök értékek, amelyek vonatkoznak minden közéleti tisztséget viselőre. A régebbi időkben megelégedhettünk azzal, hogy egy ország vezetője törekszik az ország függetlenségét megvédeni, szabadságot, jólétet biztosítani a népnek, és anyanyelvünket megőrizni. Ma, a komputerek világában, amikor az interneten már majdnem mindent olvashatunk, űrrepülések közepette vagyunk, azt mondhatom, olyan értéknek tekintem, hogy a közéleti tisztséget valaki viselje, hogy a nép alapvető jogaiért, a kisebbség jogaiért küzd, részt vesz abban, hogy a család erősödjön, egyenlő esély a közéletben és a gazdaságban, az egyéni vállalkozást segíti, a szociális igazságosság érvényesüljön, és nem utolsósorban a nevelésben a legmagasabb tudás mellett szerezze meg azt a képességet, hogy embertársai iránt a felebaráti szeretet szellemében cselekedjen. Talán nem túlzás és elfogultság részemről, ha azt mondom, hogy ez a kereszténydemokráciában megvan, de megvan a klasszikus liberalizmusban is, megvan a konzervatívoknál, megvan a népi és nemzeti csoportokban is, és azokban a szociáldemokrata pártokban is, amelyeknek a gyökere a demokráciában van, és a marxizmust már a múzeumba tették.

Mindezek alapján úgy vélem, hogy jó volna a század vége felé, átlépve a jövő századra, az oldalakat félretenni. Beszéljünk értékekről, és beszéljünk haladó szelleműekről, haladást támogatókról és haladást fékezőkről, gátlókról. Az a benyomásom és az az érzésem, hogy akik az általam elmondott értékeket támogatják, azok haladó szelleműek, akik nem, azok gátlók, fékezők, és a kizárólagosságra való törekvés semmi más, mint a hatalomra való törekvés, amely nem a közérdeket, hanem a pártérdekeket nézi.

Megértem, hogy a Magyar Szocialista Párt rengeteget szenved a nem várt vereségtől, nem tud még felocsúdni - talán minden párt így viselkedne, a párt emberei, vereség esetén -, de azt már nem, hogy nem méltóan viselik el a vereséget. Tudomásul kellene venni ezeknek az értékeknek a szemléletét és azt, hogy ma olyan kormány van Magyarországon, amelynek miniszterelnöke 25 éves korában százezrek jelenlétében és milliók hallatára, 40 év után talán először mondotta ki, hogy a függetlenség első feltétele: a szovjet csapatok menjenek ki. Lehet bírálni a kormányt, de ne felejtsük el, az átlagos életkoruk 43 év, ami Európában, sőt a világon is a legfiatalabb kormány, az értékeket szemléli; lehet sok hibát elkövetni, és valószínű, hogy minden kormány elkövet, de egyben biztosak lehetnek: kiirtják a korrupciót, azt a korrupciót, ami az előző időket átszőtte, és minden közéletnek a betegsége, minden közéletet tönkretesz. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.)

Befejezem egy mondattal, igen tisztelt elnök úr, azzal, hogy sokkal célszerűbb lenne, ha a Magyar Szocialista Párt elnöke és a Magyar Szocialista Párt az értékeket tartaná szem előtt, nem pedig az oldalakat, amelyek már sehova nem vezetnek, és ne egy nagy mínusz legyen az ellenzék, ami a végtelenségben semmi, hanem pozitív, olyan javaslatokkal jöjjön, amelyek nemcsak az ellenzéknek, de a kormánynak is elfogadhatók.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai