Készült: 2020.04.09.20:08:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

32. ülésnap (1998.11.20.), 122. felszólalás
Felszólaló Dr. Orosz Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:40


Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Én is a zárszóban ismételten elhangzott 35 százalékos agrártámogatás-növelés okán szeretnék szólni, hiszen azt gondolom, nem tagadható, hogy e költségvetés sorai másként-másként értelmezhetők, attól függően, hogy ki mennyire tekinti megalapozottnak a bevételeket.

A bevételek egyikével személyesen is foglalkoztam, amikor elmondtam, hogy a 11 milliárd a piacrajutási támogatások között olyan virtuális összeg, ami természetesen nagymértékben feltornázza ezeket a százalékokat, reálisan azonban mégsem növekednek a források. Ennek megfelelően a kiemelt agrártámogatások - mármint a beruházási támogatások - 1999. évi reálindexe körülbelül 95 százalékos lesz, az FVM mindösszesen támogatásra fordítható reálindexe pedig 89 és 90 százalék közötti. Éppen ezért tartjuk fontosnak e számok tisztázását, hogy ha ezt tisztáztuk, és be akarjuk tartani az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló törvény követelményeit, akkor sokkal könnyebb szívvel fogunk nyúlni annak érdekében a költségvetés egyéb pontjaihoz, hogy a hiányzó - megítélésünk szerint - 20 milliárdot ezekre a célokra átcsoportosítsuk, mert azt gondolom, hogy abban - és itt néhány kétperces reagálásra szeretnék visszareagálni - egyetértés van ebben a Házban, hogy az agrárgazdaságunkat fejleszteni kell.

 

(14.00)

 

Ne virtuálisan, hanem reálisan fejlesszük - ez a mi szándékunk és célunk, ezt szeretnénk a módosítókkal elérni. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai