Készült: 2021.04.18.19:18:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

190. ülésnap (2004.11.29.), 221. felszólalás
Felszólaló Dr. Szekeres Imre (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:55


Felszólalások:  Előző  221  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Igen, tudatosan vállaltuk azt, hogy az innovációs alapot egy évvel korábban vezetjük be, mint ahogy a törvény létrejön. Megalapozott döntés volt, arról szólt ugyanis, hogy minden év számít, arról szólt, hogy a kutatás-fejlesztésben olyan gyors az idő, hogy egy év kihagyása is lényeges lemaradást jelenthet. Igen, tudatosan választottuk ezt a megoldást, megegyezéses alapon, hiszen az összes munkaadó szervezettel, amely a járulékfizetőket képviseli, részletekbe menő tárgyalást folytattunk, mind az innovációs alap célját, mind annak szabályait illetően, és részletes megállapodás is jött létre.

Ezért van az, hogy a mikro- és a kisvállalkozások más módon szerepelnek a törvényben, mint a közép- és a nagyvállalkozások, hiszen a terheket elsősorban rájuk raktuk. Ezért van az, hogy az innovációs alap két módon preferálja az innovációt folytatókat: egyrészt mentesíti őket a járulékfizetés alól; másrészt lehetőséget ad nekik arra, hogy pályázati úton többletforrásokhoz jussanak.

Ami pedig a hozzáadott érték és a könyvek áfájának összefüggését illeti, talán Horváth professzor úr ebben egyet fog velem érteni, direkt összefüggés a kettő között nincs, hiszen a hozzáadott érték nem más, mint a termékeknek és szolgáltatásoknak az a plusz-, az az extraprofitja, amely a szellemi teljesítményből számít, ami az időből, a gyorsaságból, a piacon való megjelenésből, a nóvumból származik. Jó lenne, ha sok ilyen termék lenne Magyarországon, jó lenne, ha sok ilyen szolgáltatás lenne, és a magyar gazdaság nem bérmunkából vagy hátizsák-összevarró üzemekből állna.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  221  Következő    Ülésnap adatai