Készült: 2021.04.17.06:28:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

129. ülésnap (2004.03.08.), 8. felszólalás
Felszólaló Dr. Szekeres Imre (MSZP)
Beosztás a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:17


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZEKERES IMRE, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Köszönöm a szót, alelnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Szép és stílusos, hogy március 8-án, nőnapon hozza a képviselőtársam szóba a magyar népesség helyzetét, szép és stílusos, mert felelősséget jelent; felelősséget jelent kormánypárti képviselőnek, felelősséget jelent ellenzéki képviselőnek, márpedig ha ezzel a felelősséggel élünk, akkor a tények szigorú tiszteletben tartásával kell ezt megtennünk.

Tény, amit a képviselő úr mond, hogy 2003-ban csökkent Magyarországon a megszületett gyermekek száma. Tény, hogy az emberi természetből és biológiai törvényszerűségekből fakadóan ez legalább kilenc hónappal korábbi döntést jelent. Tény, és a magyar közvélemény-kutatások, társadalomkutatások jelzik, hogy egy-másfél évvel korábban hozza meg egy család, egy szülőpár a döntését, hogy vállal-e gyermeket vagy sem. Mondhatnám tehát a képviselő úrnak azt, hogy mindaz, amit 2003-ban tapasztaltunk, a konzervatív kormány öröksége.

Mondhatnám a képviselő úrnak azt is, hogy az ön állításával szemben az első szocialista-liberális kormány ideje alatt 18 ezerrel több gyermek született, mint az önök jobboldali kormányzása alatt. (Taps az MSZP soraiban.) Ezek a tények. Meg kell nézni az éves statisztikai adatokat, könnyen kiszámítható. (Közbeszólások a Fidesz és az MDF soraiból. - Az elnök csenget.) Ezek a tények, és azok az indulatok pedig, amelyek megszólalnak, félrevezetők. Azért félrevezetők, képviselő úr, mert mint ahogy ön is mondotta, egy több évtizedre, több generációra szóló program, egy népesedéspolitikai program megalkotása, amelyben két, nagyon világosan elkülöníthető szemléletmód van.

Az egyik szemléletmód az önöké, amelyben azt mondják, hogy közvetlenül avatkozzon be az állam a családok életébe. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ilyet senki nem mondott!) Mi pedig, a szocialista képviselők és a liberális képviselők, azt mondjuk, hogy az állam ne a hálószobák táján járkáljon, hanem az állam tisztelje és becsülje annyira a családokat, a szülőket, hogy önálló, szuverén döntésükre alapozza egy ország jövendőjét. (Taps az MSZP soraiban. - Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Mert nagyobb felelősségről van szó annál, mint hogy egymást váltó pártok kormányzati szerepben ezt a kérdést egyszerűen politikai kérdéssé silányítsák le. Éppen ezért fontosnak tartom tehát, hogy azt a programot, amelyet ön is megkapott, amelyet minden magyar civil szervezet, társadalmi szervezet megkapott, amelyről példamutató módon szeretnénk kikérni a szülők, a családok, a szakmai szervezetek véleményét, és amelyeket példamutató módon szeretnénk megvitatni a Magyar Országgyűlés bizottságaiban is (Közbeszólások a Fidesz soraiból.), hogy utána a kormány végleges döntést tudjon hozni, és széles körű konszenzusra alapozva tudja a döntéseit májusban meghozni... Én jelen voltam a parlament illetékes bizottságának az ülésén, ahol először beszéltem az elképzeléseinkről, és ahol mind a négy párt támogatásáról biztosította ezt a felfogást és ezt a megközelítési módot. Remélem, hogy a konkrétumok meghatározásánál is ilyen egyértelmű támogatást fogunk találni.

Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A népesedéspolitika tényleg több, mint egyszerűen arról beszélni, hogy hány gyermek születik. A népesedéspolitika azért több, mert benne az egész társadalom jelenik meg, benne az, hogy mennyien élünk, hányan jönnek az országba, és hányan távoznak el, és maguk a születésszámot meghatározó döntő szociológiai és politikai tényezők azok, amelyek egy ország jövőjét meghatározzák. Biztos vagyok benne, hogy a politikai indulatok lenyugodtával a parlament politikai pártjai konkrét, kézzelfogható és hosszú távon ható intézkedésekhez fogják a támogatásukat adni.

 

(13.30)

Végül még egy mondat. Az adott évben megszülető gyermekek száma két dologtól függ: attól, hogy hány szülőképes korú édesanya van, és attól, hogy milyen a szülési hajlandóság. (Az elnök jelzi az idő leteltét.) Ezen változtatnunk kell, hogy több nő vállalja a gyermekvállalást a munkája mellett. Ehhez kérem a támogatásukat.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai